21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, pe locul 3 ca valoare în comerțul electronic din regiune, adoptă...

România, pe locul 3 ca valoare în comerțul electronic din regiune, adoptă greu metoda cumpărăturilor online

România ocupă locul al treilea în clasamentul comerțului electronic în Europa Centrală și de Est, după Polonia și Cehia, cu o valoare de 10,6 miliarde de euro în 2023, ceea ce reprezintă 3,3% din PIB-ul național, conform Raportului European Ecommerce 2024. Comparativ cu anul anterior, ponderea comerțului online în PIB a crescut de la 3,17% în 2022.

Deși România beneficiază de o acoperire mare a internetului, cu 92% din populație având acces, doar 50% dintre români au efectuat cel puțin o comandă online în 2023.

Acest procent plasează țara în partea inferioară a clasamentului european în ceea ce privește adoptarea comerțului electronic.

În contrast, alte state din regiune au valori mult mai ridicate:

În Cehia, 78% din populație face cumpărături online, în Estonia 73%, și în Polonia 64%.

Pentru 2024, raportul preconizează o creștere semnificativă în vânzările online de bunuri și servicii, estimându-se că acestea vor atinge 11,7 miliarde de euro, echivalentul a 3,42% din PIB.

De asemenea, este anticipat ca 55% din populație să efectueze cumpărături online, reflectând tendința de digitalizare și preferința tot mai mare a consumatorilor români pentru comerțul electronic.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din PNRR din cauza jaloanelor neîndeplinite

România a pierdut temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform surselor...

Algeria exclude Franța din licitațiile pentru grâu pe fondul tensiunilor diplomatice. Ce are Rusia de câștigat în urma acestei decizii

Algeria a exclus companiile franceze dintr-o licitație recentă pentru importul de grâu, solicitând participanților să nu ofere grâu de origine franceză, relatează surse citate...

Inflația anuală a scăzut la 4,6% în septembrie. Creșteri semnificative la servicii și produse alimentare

Inflația anuală a înregistrat o scădere în luna septembrie, ajungând la 4,6%, comparativ cu 5,1% în luna august, potrivit datelor furnizate de Institutul Național...
Ultima oră
Pe aceeași temă