24.2 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFirma fostului prefect de Hunedoara, cercetata penal

Firma fostului prefect de Hunedoara, cercetata penal

Reprezentantii „Gerom Invest” SA Petrosani, firma fostului prefect PSD de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, trebuie sa dea explicatii organelor de cercetare, dupa ce s-a incercat introducerea in subteran de piese uzate in locul unora noi, asa cum era prevazut in contractul incheiat cu Compania Nationala a Huilei (CNH). Afacerea a esuat, dar politistii si procurorii incearca acum sa stabileasca cine este vinovat in acest caz. Dosarul 179/P/2005 se afla in lucru la Politia municipiului Petrosani, insa cercetarea se desfasoara sub stricta supraveghere a unui procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani.

Marfa receptionata dupa ureche

Afacerea cu piese uzate a avut loc la sfarsitul lunii iulie 2003 si a iesit la iveala dupa ce conducerea unitatii miniere beneficiare a contractului a refuzat sa receptioneze marfa. De fapt, in baza unui contract ferm incheiat de CNH Petrosani cu „Gerom Invest” Petrosani, la Exploatarea Miniera Paroseni au fost aduse mai multe repere pentru hidraulica de forta de la complexurile mecanizate SMA, complexuri aflate deja in functiune. Respectivele subansambluri se folosesc la tabloul de comanda a sustinerilor hidraulice, iar specialistii sustin ca o functionare defectuoasa poate duce la nefunctionarea comenzilor, inchiderea sectiilor si, implicit, la surparea frontului de lucru.
Dupa ce s-a refuzat receptia acestora, reperele miniere au fost refuzate din cauza ca prezentau oxidari exterioare evidente, aratand clar ca nu erau de fabricatie recenta. Pentru a elimina orice dubiu, s-a decis ca piesele sa fie desfacute bucata cu bucata si testate pe standul propriu al CNH, in prezenta membrilor Corpului de Control.
Acest lucru s-a impus si din cauza ca reprezentantii furnizorului sustineau ca marfa lor corespunde atat standardelor nationale, cat si propriilor standarde, dupa ce initial negasera vehement ca piesele le-ar apartine. Pe de alta parte, reprezentantii „Gerom” aratau ca in urma cu mai multi ani au fost importate din Polonia astfel de subansambluri si este posibil ca o parte sa fi ramas pe stoc, insa in nici un caz nu erau folosite.

Testarea a demonstrat calitatea indoielnica

Prin testarea subansamblurilor de catre reprezentantii CNH si desfacerea acestora bucata cu bucata s-a demonstrat ca, pe langa oxidarea evidenta, piesele mai fusesera folosite. S-a remarcat insa faptul ca, pe de-o parte, subansamblurile fusesera curatate cu grija, fiind si stantata drept data de fabricatie anul 2003, ceea ce nu corespundea cu realitatea. In fata acestor dovezi de netagaduit, reprezentantii „Gerom” au fost nevoiti sa revina asupra declaratiilor initiale, gasind o noua motivatie, mai plauzibila.
„A doua jumatate a lunii iulie si prima jumatate a lunii august constituie perioada in care angajatii nostri beneficiaza de concedii in proportie de peste 50 la suta din efectivul total, asigurandu-se functionarea doar a unor sectoare vitale din fabrica”, se arata intr-o adresa oficiala remisa de „Gerom Invest” catre Compania Nationala a Huilei.
In document se mai precizeaza ca „pentru a veni in intampinarea necesitatilor CNH, s-a procedat la livrarea de urgenta a unor astfel de elemente hidraulice, dar, dintr-o regretabila eroare a celor care nu erau direct responsabili pentru efectuarea operatiunii, au fost trimise produse reconditionate, aflate pe stoc”.

De la Corpul de Control la Politie

Corpul de Control al CNH Petrosani a pornit propria cercetare, iar ulterior dosarul a fost preluat de Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului, dupa cum au mentionat chiar oficialii companiei. La finalizarea acestor verificari, dosarul a fost inaintat spre cercetare politistilor si procurorilor din Petrosani, fiind inregistrat sub numarul unic 176/P/2005.
In prezent, oamenii legii incearca sa stabileasca cine se face vinovat de aceste aspecte si valoarea unui eventual prejudiciu.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 luni stagneazฤƒ la 5,55%, รฎn ciuda reducerilor de dobรขndฤƒ ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobรขnzilor la majoritatea creditelor รฎn lei, a rฤƒmas neschimbat la 5,55%, รฎn timp ce ROBOR la...

Indicele ROBOR la 3 luni stagneazฤƒ la 5,55%, รฎn ciuda reducerilor de dobรขndฤƒ ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobรขnzilor la majoritatea creditelor รฎn lei, a rฤƒmas neschimbat la 5,55%, รฎn timp ce ROBOR la...

Care sunt avantajele abordฤƒrii holistice a sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii?

Ai auzit vreodatฤƒ de medicina integrativฤƒ? Dacฤƒ nu, ar trebui sฤƒ ศ™tii cฤƒ aceasta se bucurฤƒ de o popularitate tot mai mare de la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ