26.8 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăPoliticăCălin Popescu-Tăriceanu, achitat într-un dosar în care era acuzat pentru luare de...

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat într-un dosar în care era acuzat pentru luare de mită în valoare de 800.000 de dolari

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care era acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.

Călin Popescu Tăriceanu, achitat

În același dosar, instanța a decis achitarea lui Petru Berteanu, acuzat de complicitate la luare de mită, pentru că l-ar fi ajutat pe Tăriceanu să obțină foloase materiale de la o companie străină din domeniul IT.

De asemenea, instanța a ridicat sechestrul pe imobilele și bunurile lui Călin Popescu-Tăriceanu și Petru Berteanu, precum și asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Ștefan Bogdan Teodorescu. Este important de menționat că decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

În martie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat trimiterea în judecată a lui Călin Popescu-Tăriceanu, la acea vreme prim-ministru al României, pentru luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că Tăriceanu ar fi pretins și primit, în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD.

Aceste foloase constau în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale pentru a favoriza compania prin adoptarea unor hotărâri de guvern, respectiv hotărârile nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008.

Tăriceanu a absolvit Facultatea de Inginerie a Universității Politehnica din București, specializându-se în inginerie mecanică. După terminarea studiilor, a lucrat ca inginer și antreprenor în domeniul afacerilor, având o experiență considerabilă în mediul de afaceri.

Călin Popescu-Tăriceanu a intrat în politică în anii ’90, în contextul schimbărilor radicale care au avut loc în România după Revoluția din 1989. A fost ales ca deputat în Parlamentul României în 1996 și, ulterior, a devenit un membru proeminent al PNL. În anul 2004, Tăriceanu a fost numit premier al României, în urma victoriei PNL la alegerile parlamentare.

După încheierea mandatului de prim-ministru, Tăriceanu a continuat să activeze în politică, ocupând funcția de președinte al Senatului României din 2014 până în 2019. În această calitate, a fost implicat în dezbateri legislative importante și a fost un susținător al unor politici care să asigure stabilitatea și dezvoltarea țării.

În 2015, Tăriceanu a părăsit PNL, criticând conducerea acestuia și alegând să fondaze un nou partid, ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților). Partidul a avut ca scop promovarea valorilor liberale și atragerea electoratului care susținea reformele economice și integrarea europeană.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Studiu: Cum arată locul de muncă ideal pentru români. Cele trei criterii importante de care ar trebui să ținem cont

Un loc de muncă ideal pentru români include un salariu corect, un program de lucru flexibil și colegi competenți, conform studiului „Workplace for all....

S-a scos la licitație ultimul lot al unui drum de mare viteză din România

Licitația pentru proiectarea și execuția Lotului 5 (21,52 km) al drumului de mare viteză Craiova -Târgu Jiu a fost lansată marți, 8 octombrie. Acum,...

Armata israeliană a eliminat în Siria un înalt oficial al Hezbollah

Armata israeliană a anunţat miercuri seară că a ucis în Siria un membru al Hezbollahului libanez într-un atac aerian în regiunea Quneitra, la marginea...
Ultima oră
Pe aceeași temă