21 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSocialMagazinele, obligate acum să informeze consumatorii despre modificările cantităților produselor

Magazinele, obligate acum să informeze consumatorii despre modificările cantităților produselor

Începând de joi, comercianții trebuie să informeze clar consumatorii despre orice reducere a cantității de produse vândute, chiar dacă ambalajul, forma și prețul rămân neschimbate.

Această măsură vine în urma unui Ordin emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru a combate fenomenul de „shrinkflation” – practica prin care cantitatea produsului scade, dar prețul rămâne același.

Informațiile privind modificările trebuie să fie vizibile, lizibile și să fie afișate în același câmp vizual, pe o plachetă cu dimensiuni identice cu cele ale ambalajului.

„Prin acest Ordin, stabilim un standard de exigenţă şi transparenţă necesar în relaţia cu consumatorii. Orice încercare de a masca reducerea cantităţilor de produse, menţinând aceleaşi preţuri şi ambalaje, fără o informare clară şi precisă, va fi sancţionată. Consumatorii au dreptul la o informare corectă, completă şi precisă, iar operatorii economici trebuie să îşi asume această responsabilitate. ANPC va monitoriza cu stricteţe aplicarea acestui act normativ şi nu va tolera nici un fel de abateri”, a subliniat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Ce obligație au comercianții

În plus, comercianții trebuie să asigure existența unei unități de referință la locul de vânzare, unde se aplică reducerea cantității.

Această informare obligatorie va fi afișată timp de cel puțin 30 de zile de la momentul punerii pe raft a produsului cu volum sau greutate redusă.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Jocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe acțiunile statului român la un preț de nimic, printr-o tranzacție pe furiș

O tranzacție de peste 83,3 milioane de acțiuni l-a transformat pe Bogdan Drăgoi, unul dintre cei mai controversați jucători din piața de capital românească,...

S-a scos la licitație ultimul lot al unui drum de mare viteză din România

Licitația pentru proiectarea și execuția Lotului 5 (21,52 km) al drumului de mare viteză Craiova -Târgu Jiu a fost lansată marți, 8 octombrie. Acum,...

Porțile terestre ale Schengen, analizate în Consiliul JAI. România și Bulgaria scoase la lecție

Președinția JAI va prezenta situația actuală a aplicării integrale a cerințelor Schengen pentru Bulgaria și România Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene...
Ultima oră
Pe aceeași temă