Liberalii fac zid in jurul premierului Tariceanu, aparandu-l in scandalul telefonului pe care l-a dat la procurorul general in ziua arestarii lui Dinu Patriciu. Joi seara, in sedinta Delegatiei Permanente a PNL, premierul a primit incurajari din partea colegilor, sustinatorii sai dandu-i dreptate in privinta controversatei convorbiri telefonice purtate cu Ilie Botos. Personajul din cauza caruia s-a provocat scandalul, Dinu Patriciu, era in sala. Premierul le-a povestit colegilor sai despre intalnirea avuta joi dimineata cu presedintele Traian Basescu, spunand ca acesta l-a asigurat de „prietenia” sa si ca s-a convenit sa se renunte la declaratiile publice contradictorii, pentru ca, asa cum i-ar fi spus Basescu, „acestea ne fac rau la amandoi”. In replica, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, principala voce liberala in conflictul cu Traian Basescu, a spus ca liberalii n-ar trebui sa aiba prea mare incredere in „prietenia lui Traian Basescu” si ca „este absolut normal ca prim-ministrul sa se intereseze de soarta celui mai important om de afaceri din Romania”. Mai mult chiar, Orban a afirmat ca „Dinu Patriciu nu este un cetatean oarecare al acestei tari”.
Insa au existat si voci acuzatoare la adresa lui Tariceanu. Senatorul Norica Nicolai i-a reprosat premierului ca „este discretionar ca sef al partidului” si ca acum „conduce PNL cu un grup de tinerei care n-au nici o legitimitate si nici o valoare nici in partid si nici in afara lui si al caror singur interes este cel personal, financiar”. De asemenea, un alt lider care i-a adus critici lui Tariceanu a fost Crin Antonescu, seful grupului parlamentar de la Camera Deputatilor. Dar acesta a fost si cel care i-a atras atentia ca „sforile lungi ale serviciilor secrete sunt intinse inclusiv in PNL, in apropierea premierului, prin persoane care incearca sa reaseze balanta puterii politice si financiare”. De aici si pana la decizia urmatoare n-a fost decat un pas.
Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o rezolutie prin care ii solicita presedintelui Basescu sa-i schimbe din functii pe sefii serviciilor de informatii, numiti pe criterii politice de catre guvernarea PSD. De asemenea, dupa cum a declarat premierul, PNL cere si schimbarea sefilor de la Consiliul Concurentei si Curtea de Conturi, din aceleasi motive. In ceea ce priveste demiterea procurorului general Ilie Botos, ceruta oficial de lideri ai partidului, Tariceanu a spus ca „ar fi nepotrivit ca in acest moment PNL sa ceara modificari la Parchetul General, pentru ca nu asa trebuie sa se comporte PNL cu institutiile statului”. Subiectul va fi pus luni in discutia Consiliului Aliantei de catre premierul Tariceanu, acesta spunand ca „nu poate sa creada ca PD s-ar putea opune schimbarii sefilor serviciilor secrete”.
Ieri, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Nationali al PNL, Tariceanu le-a cerut liberalilor sa renunte la „razbunarile ieftine” si la „vendetele iresponsabile” si sa se apuce de treaba in teritoriu. Tariceanu a explicat ca PNL se ocupa acum mai mult de guvernare decat de partea politica si ca asta dauneaza interesului general al partidului. „Nu avem nevoie de jocuri politice, nici de vendete, nici de razbunari ieftine si iresponsabile”, a spus premierul, adaugand ca politica PNL n-ar fi fost una a invrajbirii, ci a armoniei…