13.2 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSănătateServicii de sănătate mintală gratuite și reduse, disponibile pentru românii aflați în...

Servicii de sănătate mintală gratuite și reduse, disponibile pentru românii aflați în dificultate

Asociația Mental Health for Romania (MHR) anunță o creștere semnificativă a înscrierilor pe platforma sa online, care facilitează accesul la servicii de sănătate mintală.

În prezent, peste 300 de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și consilieri oferă sprijin prin intermediul Hărții Specialiștilor, un program dedicat românilor care au nevoie de servicii de calitate, inclusiv servicii gratuite sau la preț redus. Până acum, mai mult de 500 de persoane și-au găsit un specialist prin această platformă.

Unul dintre cele mai căutate filtre pe platformă este cel care permite accesul la servicii gratuite sau reduse, o opțiune esențială pentru persoanele aflate în dificultate financiară. Contextul din România, în care doar un număr redus de psihologi au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, face ca specialiștii privați care oferă reduceri să fie din ce în ce mai solicitați.

Cele mai populare servicii sunt ședințele de psihoterapie, disponibile atât față în față, cât și online, iar majoritatea specialiștilor activi sunt din orașe precum București, Cluj, Iași, Constanța și Brașov.

Anunțul vine în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, marcată anual pe 10 octombrie, care subliniază importanța sănătății mintale ca drept universal.

Peste 200 de specialiști oferă servicii de sănătate mintală, reduse sau gratuite

Asociația subliniază că peste 200 de specialiști din rețeaua MHR oferă primele ședințe gratuite, iar ulterior reduceri pentru categorii vulnerabile, precum tineri, studenți, persoane cu venituri mici sau refugiați. Potrivit fondatoarei MHR, Maria Pascale, o primă ședință gratuită ajută la diminuarea reticenței față de psihoterapie, încurajând oamenii să acceseze ajutorul fără presiunea costurilor.

Filtrele platformei permit, de asemenea, identificarea specialiștilor cu experiență în lucrul cu grupuri vulnerabile, inclusiv victime ale violenței domestice, persoane bolnave de cancer sau membri ai comunității LGBT.

Pascale subliniază că pentru cei cu resurse financiare limitate, accesul la un specialist este complicat de lipsa transparenței privind costurile și colaborările cu Casa de Asigurări. Platforma Harta Specialiștilor încearcă să simplifice acest proces și să îmbunătățească accesul la ajutor.

Tinerii români se confruntă cu probleme serioase de sănătate mintală

Conform unor studii, aproape 49% dintre tinerii români au avut gânduri de suicid, iar un procent semnificativ se confruntă cu tristețe și depresie. Tinerii din grupuri vulnerabile, cum ar fi minoritățile etnice, migranții și comunitatea LGBT, sunt expuși unui risc crescut de probleme de sănătate mintală.

Totodată, femeile tinere sunt mai predispuse la depresie din cauza accesului redus la educație și locuri de muncă.

Harta Specialiștilor poate fi consultată AICI.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Generația Z, mai orientată spre viitor și responsabilă, investește în educație și bunăstare, arată un studiu

Tinerii din Generația Z, cu vârste între 23 și 27 de ani, sunt mai preocupați de viitor și de propria dezvoltare decât generațiile anterioare,...

Generația Z, mai orientată spre viitor și responsabilă, investește în educație și bunăstare, arată un studiu

Tinerii din Generația Z, cu vârste între 23 și 27 de ani, sunt mai preocupați de viitor și de propria dezvoltare decât generațiile anterioare,...

Ucraina a distrus un depozit de sute de drone din sudul Rusiei

Ucraina a anunţat miercuri că forţele sale armate au distrus un depozit adăpostind câteva sute de drone de atac în sudul Rusiei, notează AFP. Forţele...
Ultima oră
Pe aceeași temă