20.4 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăPoliticăMarcel Ciolacu are vești bune! "România va adera anul acesta la Schengen...

Marcel Ciolacu are vești bune! „România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România va adera anul acesta la Spațiul Schengen terestru, în ciuda faptului că subiectul nu figurează pe agenda oficială a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care urmează să se desfășoare joi.

România va adera la Schengen terestru

Răspunsul său vine în contextul speculațiilor și întrebărilor legate de procesul de aderare a României la Schengen, după ce aceasta a fost amânată de mai multe ori.

Ciolacu și-a exprimat încrederea că România va reuși să adere la Spațiul Schengen în ceea ce privește frontierele terestre, semnalând astfel o posibilă evoluție pozitivă în discuțiile cu partenerii europeni, chiar dacă subiectul nu este momentan pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

Această declarație indică un optimism legat de negocierile în desfășurare și de progresele făcute de România în această direcție.

Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile. România va adera anul acesta la Schengen terestru, a spus Marcel Ciolacu.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, reprezentând o zonă de liberă circulație între 27 de țări europene. Această zonă, care include majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și câteva țări non-UE, permite cetățenilor să călătorească, să lucreze și să se stabilească fără controale la frontierele interne. Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în localitatea Schengen, Luxemburg, iar implementarea sa a început în 1995.

În esență, eliminarea controalelor la frontierele interne în cadrul Spațiului Schengen facilitează mobilitatea persoanelor și mărfurilor, promovând cooperarea economică și socială între statele membre. Printre țările care fac parte din acest spațiu se numără Germania, Franța, Spania, Italia, Olanda, dar și state non-UE, precum Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Șofer de UBER, ucis de un client în urma unui conflict spontan. Trupul a fost abandonat pe un câmp, iar mașina a fost incendiată

Un şofer de Uber a fost înjunghiat, marţi noapte, de către un client din judeţul Prahova, care i-a abandonat trupul într-o zonă împădurită din...

Țările cu deficit mare: Slovacia crește taxele, Ungaria menține impozitul suplimentar

În contextul economic dificil cu care se confruntă multe state europene, măsurile fiscale devin tot mai stricte pentru a combate deficitele bugetare în creștere. Slovacia...
Ultima oră
Pe aceeași temă