3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăPoliticăMarcel Ciolacu are vești bune! "România va adera anul acesta la Schengen...

Marcel Ciolacu are vești bune! „România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România va adera anul acesta la Spațiul Schengen terestru, în ciuda faptului că subiectul nu figurează pe agenda oficială a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care urmează să se desfășoare joi.

România va adera la Schengen terestru

Răspunsul său vine în contextul speculațiilor și întrebărilor legate de procesul de aderare a României la Schengen, după ce aceasta a fost amânată de mai multe ori.

Ciolacu și-a exprimat încrederea că România va reuși să adere la Spațiul Schengen în ceea ce privește frontierele terestre, semnalând astfel o posibilă evoluție pozitivă în discuțiile cu partenerii europeni, chiar dacă subiectul nu este momentan pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

Această declarație indică un optimism legat de negocierile în desfășurare și de progresele făcute de România în această direcție.

Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile. România va adera anul acesta la Schengen terestru, a spus Marcel Ciolacu.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, reprezentând o zonă de liberă circulație între 27 de țări europene.

Această zonă, care include majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și câteva țări non-UE, permite cetățenilor să călătorească, să lucreze și să se stabilească fără controale la frontierele interne. Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în localitatea Schengen, Luxemburg, iar implementarea sa a început în 1995.

În esență, eliminarea controalelor la frontierele interne în cadrul Spațiului Schengen facilitează mobilitatea persoanelor și mărfurilor, promovând cooperarea economică și socială între statele membre. Printre țările care fac parte din acest spațiu se numără Germania, Franța, Spania, Italia, Olanda, dar și state non-UE, precum Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Cu toate acestea, Spațiul Schengen nu elimină complet controlul frontierelor. Există controale stricte la frontierele externe, iar statele membre cooperează în domeniul securității și aplicării legii prin mecanisme comune, cum ar fi Sistemul de Informații Schengen (SIS), pentru a gestiona migrația, securitatea și infracțiunile transfrontaliere.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă