23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul SUA ia în calcul divizarea Google pentru a înfrunta monopolul în...

Guvernul SUA ia în calcul divizarea Google pentru a înfrunta monopolul în căutările online

Guvernul SUA analizează posibilitatea de a solicita divizarea Google, într-un demers fără precedent pentru a combate monopolul său în domeniul căutărilor online, potrivit unui raport publicat de Financial Times.

Propunerea a fost avansată marți de Departamentul de Justiție (DoJ), după ce, în august, procurorii federali au câștigat un caz important, în urma căruia Google a fost considerată „monopolistă” și a fost găsită vinovată de încălcarea legilor antitrust din SUA.

Într-un document oficial, DoJ a precizat că, pe lângă posibile sancțiuni financiare, ar putea solicita soluții structurale și comportamentale pentru a împiedica Google să folosească produse precum browserul Chrome, magazinul de aplicații Play și sistemul de operare Android în scopul de a-și consolida avantajele față de concurență și noii jucători din industrie.

Printre măsurile avute în vedere se află și partajarea datelor de căutare cu rivalii și limitarea utilizării rezultatelor căutărilor pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială generativă.

Impactul asupra pieței căutărilor online

O astfel de destrămare ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței căutărilor online, unde Google controlează mai mult de 90% din interogările la nivel global.

În plus, decizia ar putea transforma structura unei afaceri care a făcut din compania mamă, Alphabet, una dintre cele mai valoroase din lume.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Momente grele pentru Adrian Mazilu! Tânărul fotbalist s-a operat și va lipsi 4 luni

Fotbalistul român Adrian Mazilu a suferit prima sa intervenție chirurgicală din carieră și va fi indisponibil pentru restul anului. Adrian Mazilu, tânărul atacant de 19...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Alexandru Bourceanu preia o echipă din Liga a treia

ACS Speed Academy Pitești, nou-promovată în Liga 3, a făcut un anunț important, confirmând că fostul internațional Alexandru Bourceanu este noul antrenor principal al...
Ultima oră
Pe aceeași temă