8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăImpozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro.

Experții consideră că această inițiativă este dificil de implementat, în special din cauza problemelor tehnice legate de infrastructura ANAF, care nu are încă toate bazele de date integrate și funcționale.

Conform propunerilor avansate de PSD la începutul anului, veniturile excepționale sunt definite ca fiind cele obținute în afara salariilor sau veniturilor asimilate acestora, care depășesc un anumit prag.

Consultantul fiscal Adrian Negrescu subliniază că, fiind un an electoral, măsura este mai degrabă una de campanie, cu șanse reduse de a deveni realitate. „Statul este incapabil să monitorizeze ceea ce se întâmplă din perspectiva venitorilor, mai ales a celor nedeclarate. De exemplu, în Spațiul Public Virtual (SPV) nu s-a integrat datele dintr-un județ și în altul. Adică, dacă omul respectiv a avut două adrese diferite în cursul unui an sau în cursul ultimilor ani practic datele nu sunt adunate într-o radiografie completă a situației financiare pe care o are acel om”, a explicat Negrescu pentru Termene.ro.

Infrastructura software a ANAF, care necesită modernizări semnificative, un alt obstacol.

Un exemplu recent este întârzierea aplicării taxei pe lux, programată inițial pentru aprilie 2024, dar amânată din cauza dificultăților tehnice legate de transmiterea datelor de către autoritățile locale.

Taxa pe lux, care se aplică mașinilor mai scumpe de 375.000 de lei și locuințelor cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, a fost introdusă doar după ce ANAF a găsit soluții tehnice pentru colectarea datelor necesare.

Similar, impozitarea veniturilor excepționale ar necesita o modernizare amplă a sistemelor fiscale pentru a funcționa corect, ceea ce ar putea dura ani de zile, a avertizat Negrescu.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut în mai multe rânduri necesitatea impozitării veniturilor excepționale, ceea ce ar presupune o modificare a cotei unice actuale. Conform propunerii, veniturile care depășesc 50.000 de euro peste salarii într-un an fiscal ar fi considerate excepționale și ar fi supuse unor impozite mai mari.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

S-a stins din viață deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României (CCR), a murit, a anunțat senatorul PSD Laura Moagher marți seară. Moagher a...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă