8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internă2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială,...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a conferinței Coface Risc de Țară, notează Ziarul Financiar.

Deși inflația persistă, dobânzile fluctuează, iar creșterea economică globală rămâne incertă, există totuși unele semnale pozitive.

Printre acestea se numără creșterea creditării și o prognoză optimistă pentru investițiile publice, care ar putea depăși 100 de miliarde de lei în 2024, impulsionate de fondurile europene.

„Vedem cu toţii o creştere economică lentă, sub aşteptări. Un an agricol slab şi inflaţie încă prezentă. Deficitul bugetar este mare, mult peste nivelul aşteptat şi în creştere. Deficitul comercial şi numărul de insolvenţe sunt în creştere. Profitul companiilor se erodează. Sunt câteva lucruri mai încurajatoare. Vedem dobânzi în scădere.

Observăm o creştere a creditării bancare peste rata inflaţiei, ceea ce arată încredere în mediul de afaceri românesc. Vom încheia anul cu investiţii publice probabil de peste 100 miliarde lei. Aceasta va pune bazele creşterii viitoare„, a declarat Alina Popa, Country Manager Coface România.

2025, un an provocator pentru majoritatea afacerilor

Bogdan Nichişoiu, directorul departamentului de analiză financiară al Coface România, avertizează că 2025 va fi un an provocator pentru afaceri, iar companiile ar trebui să fie pregătite cu soluții de siguranță în fața volatilității economice.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă