18.5 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriTop 10 companii românești adună peste 270 de miliarde de euro cifră...

Top 10 companii românești adună peste 270 de miliarde de euro cifră de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a României a inclus în competiția pentru primele 10 locuri, aproape 13.000 de companii

Topul Național al Firmelor reunește companii care şi-au depus bilanţul financiar-contabil pentru anul 2023. Conform unui comunicat al Camerei de Comerț și Industrie a României, în competiţie au intrat 334.870 de astfel de bilanţuri, iar dintre acestea, pe primele 10 poziţii au fost incluse 12.897 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de 270,56 miliarde de euro.

Ponderea profitului din cifra de afaceri a reprezentat 9,4% din cifra totală de afaceri, se mai arată în comunicatul CCIR. Companiile din top 10 au un număr total de salariați de 1.342.380.

Cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt: industria (34,7%), serviciile (28,56%), urmate de comerţ (20,71%), agricultură, silvicultură şi pescuit (5,07%), construcţii (4,77%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,72%), turism (2,41%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 45,1% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (33,23%) şi servicii (11,56%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industriei, cu un profit de 42,42% din profitul total şi o pondere a profitului de 12% din cifra de afaceri a companiilor din acest sector economic.

„La realizarea clasamentului TNF 2024, au fost analizate 866.601 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Topul Național al Firmelor 2024 prezintă cele mai performante companii din şapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerţ,,turism; cercetare-dezvoltare şi high-tech, agricultură, silvicultură şi pescuit, construcţii. Clasamentul Topul Național al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat”, se mai precizează în comunicat.

Topul Naţional al Firmelor are o istorie de 30 de ani, Camera de Comerţ şi Industrie a României fiind singura instituţie abilitată, printr-o lege organică, să stabilească o ierarhie la nivelul întregii ţări. Cea de-a XXXI-a ediţie a Galei Topul Național al Firmelor 2024 va avea loc pe 7 noiembrie, la Romexpo.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...

Diana Iovanovici-Șoșoacă s-a plâns PE că CCR i-a respins candidatura la prezidențiale

Eurodeputata Diana Iovanovici-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins...
Ultima oră
Pe aceeași temă