17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSocialAdministratieOglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă

Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică arată că un sfert din populația României, nu este conectată la rețeaua de apă curentă. În mediul rural, aproximativ 60% sunt dependenţi de fântâni.

În Moldova, 52,5% din populație, nu are acces la apă potabilă, următoarea zonă fiind Sud-Muntenia, cu 70,7%. Urmează Sud-Vest, cu 72% și zona Nord-Vest cu 77 de procente. Peste 80% înregistrează regiunile Centru (82%), Vest (88,9%), Sud-Est (90,7%) și București-Ilfov (96,7%).

Circa 4 milioane de locuitori din România continuă, în 2024, să folosească găleţi pentru apa din fântână sau hidrofoare, pentru a scoate apa din puțuri. Conform datelor de la Ministerul Educaţiei, în 2020 peste 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu aveau acces la reţeaua de apă, adică 16% din totalul clădirilor de învăţământ din România, scrie ziarulfinanciar.ro.

Cifrele despre accesul la apă potabilă prin intermediul reţelei publice se adaugă celor legate de canalizare şi reţea de gaze naturale, care, împreună, înseamnă accesul la igienă şi la standarde de viaţă mai ridicate. 

Un raport al Curții de Conturi, care analizează perioada 2022-2023, relevă faptul că România are cea mai mică rată de racordare la sistemele de apă și canalizare din Uniunea Europeană.

Din perspectiva acoperirii teritoriale cu servicii de apă și canalizare la nivelul fiecărui județ în anul 2022, situația este următoarea : există câteva județe cu doar 30% grad de conectare la apă, în timp ce gradul de conectare al populației este de peste 70% în cazul a mai mult de jumătate dintre județe. Mult mai alarmantă se prezintă însă situația serviciilor de canalizare, unde doar 8 județe înregistrează un grad de conectare al populației de peste 70%, în timp ce o mare parte dintre acestea se situează la sub 50% ; mai mult, 10 județe au cu doar puțin peste 30% grad de conectare la canalizare, se mai precizează în raportul Curții de Conturi. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă