15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalGermania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine

Scrisoarea către Comisia Europeană a fost semnată de 14 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv Germania, Franța și Italia și de trei țări din spațiul Schengen fără pașapoarte – Norvegia, Elveția și Liechtenstein, scrie Reuters.

Inițiativa vine, după o serie de alegeri în întreaga UE, dominată de problema migrației și semne de sprijin din ce în ce mai mare pentru partide care cer controale mai stricte.

„Mesajul cheie asupra căruia toți sunt de acord este un semnal clar către Comisie că avem nevoie de un sistem de returnare al UE mai strict, cu obligații mai clare de cooperare din partea celor returnați și mai puțină interpretare din partea Curții Europene de Justiție”, a declarat un diplomat din unul dintre statele UE care a semnat scrisoarea.

Semnatarii au susținut că reglementările actuale lasă prea mult loc de interpretare judecătorilor, nu guvernelor alese, a adăugat diplomatul, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității subiectului, mai notează sursa citată. Multe voci afirmă că subiectul va domina agenda noii Comisii, care, probabil, își va prelua atribuțiile în decembrie.

De asemenea, este posibil ca migrația să figureze pe agenda liderilor UE, atunci când se vor întâlni pentru discuții în perioada 17-18 octombrie, după ce Germania a reintrodus controalele temporare la frontieră, luna trecută. Și premierul francez, Michel Barnier a declarat că Parisul va lua în considerare măsuri similare. Guvernul de Coaliție al Germaniei și-a înăsprit poziția față de migrație, după o creștere a numărului de sosiri și a sprijinului pentru opoziția de extremă dreapta și conservatori.

La sfârșitul anului trecut, UE a convenit asupra unui nou set major de reguli, privind împărțirea costurilor și responsabilităților îngrijirii migranților.

În documentul consultat de Reuters se vorbește despre o nouă lege care să precizeze în mod explicit, că un guvern poate reține un migrant ilegal care prezintă un risc pentru securitatea națională, o opțiune care a fost discutată din 2018, dar nu a fost încă adoptată.

De asemenea, se cere armonizarea digitală a gestionării cazurilor de migranți, astfel încât toate țările să utilizeze același software. Acest lucru ar ajuta la identificarea acelorași migranți ilegali care apar în diferite țări ale UE. De asemenea, se mai solicită o propunere ca migranții să aibă obligația de a coopera cu autoritățile.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă