22.1 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInternaționalAproape jumătate din Cuba a rămas fără curent electric

Aproape jumătate din Cuba a rămas fără curent electric

Mai mult de jumătate din Cuba a rămas fără curent electric, din cauza penuriei de combustibil și a avarierii centralelor electrice, guvernul neavând de ales decât să întrerupă alimentarea cu energie electrică a unei mari părți a insulei Caraibe, notează Reuters.

Cuba rămâne fără curent

Uniunea națională de electricitate din Cuba a raportat că a înregistrat un deficit de aproape 1.600 de megawați, cu o cerere de aproape 3.200 MW în seara zilei de joi, lăsând milioane de oameni fără lumină, ventilatoare și aer condiționat la căderea nopții.

Părți din Havana au fost afectate de pene de curent intermitente pe tot parcursul zilei, însă unele provincii, inclusiv Pinar del Rio, o regiune importantă pentru cultivarea tutunului și pentru agricultură, au rămas complet fără lumină o parte din seară.

Situația s-a îmbunătățit până vineri dimineața, însă autoritățile au declarat într-un raport zilnic că aproape o treime din insulă va fi din nou lipsită de curent, odată cu apropierea vârfului de cerere în cursul zilei.

Recenta creștere vine după luni de zile de pene de curent de câteva ore în Cuba, în condițiile în care centralele electrice pe petrol, vechi de zeci de ani, se defectează în mod repetat, iar guvernul comunist falimentar, afectat de sancțiunile SUA, se luptă să cumpere combustibil de pe piața mondială.

O criză economică premonitorie, inclusiv penuria cumplită de alimente, combustibil și medicamente, a determinat un exod record al cubanezilor de pe insulă, adâncind și mai mult problemele acesteia.

Cuba este una dintre cele mai fascinante și complexe destinații din lume, cunoscută pentru istoria sa tumultuoasă, cultura vibrantă și peisajele naturale uimitoare. Situată în Caraibe, la sud de Statele Unite și la est de Mexic, Cuba este cea mai mare insulă din arhipelagul Caraibe și un stat cu o identitate puternică, influențată de o lungă istorie colonială, o revoluție comunistă și o cultură care îmbină elemente africane, europene și americane.

Istoria Cubei este marcată de cucerirea spaniolă în secolul al XVI-lea, când Cristofor Columb a ajuns pe insulă în 1492. De-a lungul secolelor, Cuba a fost un important punct strategic pentru Spania, servind drept centru pentru comerțul cu aur, tutun și zahăr. Sclavia africană a jucat, de asemenea, un rol major în economia insulei până în secolul al XIX-lea.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ana Birchall candidează la prezidenţiale: „Nu mă voi opri”

Ana Birchall și-a depus candidatura independentă pentru funcția de președinte al României, la Biroul Electoral Central (BEC). Ana Birchall candidează la prezidenţiale Aceasta reprezintă un pas...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

Probleme uriașe pentru Garth Brooks, cântăreţul country

Cântărețul country Garth Brooks, considerat o legendă în muzica country americană, se confruntă cu acuzații grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...
Ultima oră
Pe aceeași temă