24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Procesul "mercenarului" american de 72 de ani, desfășurat în secret în...

VIDEO Procesul „mercenarului” american de 72 de ani, desfășurat în secret în Rusia

Un tribunal din Moscova a ordonat joi ca procesul unui cetățean american de 72 de ani, acuzat că a luptat ca mercenar pentru Ucraina, să se desfășoare în secret.

Bărbatul, identificat de presă fie ca Stephen, fie ca Stefan Hubbard, din statul Michigan, a apărut în instanță purtând o pălărie neagră și o jachetă bej.

El a mers încet și și-a târât picioarele, a raportat un jurnalist AFP prezent în sala de judecată.

Acesta riscă între șapte și 15 ani de închisoare pentru „participare ca mercenar la conflictul armat”.

La începutul audierii din Moscova, procurorii au cerut ca procesul să se desfășoare cu ușile închise — o practică standard pentru procesele cu profil înalt sau sensibile politic în Rusia.

Apărarea nu a contestat solicitarea, iar judecătorul a cerut jurnaliștilor și oficialilor ambasadei SUA să părăsească sala de judecată.

Procurorii susțin că Hubbard a fost plătit cu cel puțin 1.000 de dolari pe lună pentru a se alătura unei unități de apărare teritorială ucraineană. Aceștia afirmă că a urmat un antrenament, a primit o uniformă de luptă și „a participat la conflictul armat” din Ucraina.

De asemenea, spun că el a fost capturat pe 2 aprilie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia și-a lansat ofensiva militară.

Verdictul va fi pronunțat pe 7 octombrie, au raportat agențiile de știri ruse, citând instanța.

Agenția de știri de stat TASS din Rusia a precizat că Hubbard locuia în orașul ucrainean Izium, din regiunea Harkiv, în nord-est, din 2014.

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului la scurt timp după ce au ordonat trupe în Ucraina, înainte de a fi alungați în septembrie 2022, în urma unei contraofensive rapide a Kievului.

Rusia a arestat mai mulți cetățeni americani în ultimii ani, inclusiv pentru presupuse infracțiuni legate de ofensiva sa din Ucraina.

Printre aceștia se numără Ksenia Karelina, o cetățeană cu dublă cetățenie, SUA și Rusia, care a fost arestată în timp ce își vizita familia în Rusia și condamnată ulterior la 12 ani de închisoare pentru că a donat aproximativ 50 de dolari unei organizații ucrainene.

De asemenea, doi cetățeni columbieni sunt reținuți în Rusia, fiind acuzați că ar fi „mercenari” pentru Ucraina.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...

Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 5,55%, în ciuda reducerilor de dobândă ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, în timp ce ROBOR la...

Colectarea selectivă a deșeurilor: Un pas esențial către un viitor mai verde cu Sanito.ro

Într-o lume în care protejarea mediului înconjurător a devenit o prioritate globală, colectarea selectivă a deșeurilor reprezintă un mod eficient și responsabil de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă