24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInternaționalCE contestă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranităţii...

CE contestă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranităţii din Ungaria

Comisia Europeană a anunţat joi că dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare a suveranităţii iniţiată de premierul naţionalist Viktor Orban şi adoptată la sfârşitul anului trecut, transmite AFP.

Această lege, care include şi pedepse cu închisoarea, prevede crearea unui „birou independent de protecţie a suveranităţii” care să investigheze activităţile ce ameninţă suveranitatea naţională a Ungariei, cum ar fi, de exemplu, finanţările externe destinate partidelor politice şi altor organizaţii şi „interferenţele străine” în procesul electoral.

Bruxellesul consideră că acest această lege încalcă dreptul european, în timp ce ONG-urile şi criticii lui Orban susţin că ea este îndreptată contra opoziţiei. Statele Unite de asemenea s-au declarat preocupate de această lege „incompatibilă cu valorile noastre comune de democraţie, libertate individuală şi stat de drept”. Budapesta acuză la rândul ei Bruxellesul şi diferite organizaţii străine, în special americane, că „distribuie miliarde de euro” opoziţiei ungare pentru a influenţa opţiunile alegătorilor.

Ungaria adoptase deja o lege care instituie controale financiare pentru ONG-uri

Ungaria a adoptat deja din 2021 o lege care instituie controale sporite asupra finanţării ONG-urilor. Respectiva lege părea să ţintească mai ales finanţările oferite de miliardarul progresist american de origine ungară George Soros, pe care premierul conservator ungar îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei pentru a-l înlătura de la putere. După ce în forma iniţială impunea restricţii pentru finanţarea ONG-urilor, această lege a fost revizuită în urma presiunii Bruxellesului şi unui verdict al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), dar a impus în schimb controale mai atente pentru aceste finanţări.

Viktor Orban se află în conflict permanent cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, din care fost deblocate numai aproximativ o treime la sfârşitul anului trecut, în timp ce Ungaria ameninţa atunci să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina.

Concesia periculoasă a UE, făcută Ungariei lui Orban – un pas greșit în principiu și în practică

Decizia din această lună a Comisiei Europene de a debloca 10 miliarde de euro în fonduri, înghețate anterior din cauza preocupărilor serioase legate de corupție și statul de drept în Ungaria, este un flagrant pas greșit. Îl recompensează pe Viktor Orban – un autocrat ale cărui acțiuni sunt în contradicție cu valorile de bază ale UE – și subminează direct poziția unită a blocului împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Momentul nu ar putea fi mai rău, deoarece partidul de guvernământ al Ungariei tocmai a adoptat o nouă lege draconiană de „protecție a suveranității”, care amintește de proiectul de lege opresiv al „agentului străin” al lui Vladimir Putin, care este conceput pentru a înăbuși disidența.

Ironia este amară: în timp ce UE subliniază necesitatea menținerii sprijinului pentru Ucraina, un stat membru care blochează în mod activ ajutorul pentru Kiev este răsplătit cu un pachet financiar substanțial. Aceasta nu este doar o inconsecvență diplomatică; este un eșec moral. Prin capitularea în fața lui Orbán, UE ajută indirect un regim care a arătat un sprijin neclintit pentru Rusia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 5,55%, în ciuda reducerilor de dobândă ale BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, în timp ce ROBOR la...

Contribuția Bucureștiului la PIB-ul național, în scădere la un minim al ultimului deceniu

Bucureștiul și-a redus semnificativ contribuția la PIB-ul național în 2023, ajungând la 29,4%, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, față de 37%...
Ultima oră
Pe aceeași temă