15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieBursele europene au închis marţi în scădere, pe fondul conflictului din Orientul...

Bursele europene au închis marţi în scădere, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu

Traderii au fost reticenți la investiții, pe fondul escaladării temerilor geopolitice că Iranul va ataca Israelul

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în declin cu aproximativ 0,4%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ. Indicele bancar din Europa a condus pierderile, cu o scădere de 2,2%.

Acţiunile europene au scăzut în timpul tranzacţiilor de după-amiază, în urma informaţiilor că Iranul se pregăteşte să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului, a declarat marţi un înalt oficial de la Casa Albă, pentru NBC News.

Preţul petrolului a scăzut cu 5%. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu expirarea în decembrie, au crescut cu 4,2%, la 74,73 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 4,5%, ajungând la 71,22 dolari.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,58%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,81%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,48%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,04%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a pierdut 1,72%, scrie News.ro.

Contrar tendinței, titlurile de capital legate de companiile energetice au urcat cu 1,3%, urmărind un avans de peste 3% al prețului țițeiului.

Companiile din domeniul apărării, precum Rheinmetall din Germania și Saab din Suedia, au crescut cu 5,1%, respectiv 3,5%.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro și-au extins declinul, investitorii căutând active de refugiu. În septembrie, datele au arătat că inflația din zona euro a scăzut sub 2%, pentru prima dată de la jumătatea anului 2021, ceea ce a întărit argumentele deja solide în favoarea unei reduceri a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană în această lună.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă