17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"M-am declarat vinovat de jurnalism", spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face „jurnalism”, pe care l-a descris ca fiind un pilon al unei societăți libere.

Assange a petrecut cea mai mare parte din ultimii 14 ani fie ascuns în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita arestarea, fie închis în închisoarea Belmarsh din capitala britanică.

A fost eliberat din închisoare în luna iunie, după ce a ispășit o pedeapsă pentru publicarea a sute de mii de documente confidențiale ale guvernului american.

„Nu sunt liber astăzi pentru că sistemul a funcționat. Sunt liber astăzi după ani de încarcerare pentru că m-am declarat vinovat de jurnalism”, a spus Assange în fața organismului de drepturi al Consiliului Europei, la sediul său din Strasbourg, în primele sale declarații publice de la eliberare.

„Am ales în cele din urmă libertatea în detrimentul unei justiții imposibile… justiția pentru mine este acum exclusă”, a spus Assange, menționând că s-a confruntat cu o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Vorbind calm și flancat de soția sa, Stella, care a luptat pentru eliberarea sa, a adăugat: „Jurnalismul nu este o crimă, este un pilon al unei societăți libere și informate.”

„Problema fundamentală este simplă. Jurnaliștii nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru că își fac meseria”, a spus Assange.

Tezaurul de documente confidențiale publicate de Wikileaks a inclus descrieri extrem de directe ale liderilor străini din partea Departamentului de Stat al SUA, relatări despre execuții extrajudiciare și culegerea de informații împotriva aliaților.

Assange a susținut că cazul său oferă o perspectivă asupra „modului în care organizațiile de informații puternice se angajează în represiune transnațională” împotriva adversarilor lor, adăugând că acest lucru „nu poate deveni norma aici.”

  • ‘Mai multă impunitate, mai mult secret’ –

El a spus că, în timpul încarcerării sale, „s-a pierdut teren”, regretând că acum vede „mai multă impunitate, mai mult secret și mai multă represalii pentru dezvăluirea adevărului.”

„Libertatea de exprimare și tot ceea ce decurge din aceasta se află la o răscruce întunecată”, a spus el în timpul audierii comitetului juridic al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

„Să ne angajăm cu toții să ne facem partea pentru a ne asigura că lumina libertății nu se va estompa niciodată, iar căutarea adevărului va continua și vocile multora nu vor fi reduse la tăcere de interesele câtorva”, a spus el.

Cazul lui Assange rămâne profund controversat.

Susținătorii îl consideră un campion al libertății de exprimare și spun că a fost persecutat de autorități și închis în mod nedrept. Criticii îl văd ca pe un blogger imprudent ale cărui publicații nefiltrate de documente ultrasensibile au pus vieți în pericol și au periclitat securitatea SUA.

Președintele american Joe Biden, care este probabil să acorde unele grațieri înainte de a părăsi funcția în ianuarie anul viitor, l-a descris anterior pe Assange drept un „terorist.”

Momentul și alegerea locului de exprimare a lui Assange au nedumerit unii observatori.

Consiliul Europei reunește cele 46 de state semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, având puțină influență asupra soartei juridice a lui Assange.

Assange continuă să militeze pentru o grațiere prezidențială din partea SUA pentru condamnarea sa în temeiul Legii Spionajului.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...

Dialoguri academice despre Europa: Cum poate UE să-și păstreze identitatea

Academia Română va fi un spațiu pentru reflecție: „Penser l’Europe” adună elitele lumii pentru dezbateri cruciale Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei...

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă