17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăHealth & FitnessCum să alegi cele mai bune gantere?

Cum să alegi cele mai bune gantere?

Ganterele sunt greutăți libere cu mâner scurt, utilizate în cadrul antrenamentelor de forță pentru biceps, triceps, umeri, spate și antebraț. În afară de creșterea masei musculare, alte beneficii asociate utilizării ganterelor în programul de antrenamente sunt tonifierea musculaturii și îmbunătățirea rezistenței la efort.

Aceste greutăți variabile pot fi utilizate atât în sala de antrenamente, cât și acasă, atunci când vei să lucrezi mușchii în spațiul pe care l-ai amenajat. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le asigură exercițiile de forță cu un set de gantere, este important să știi cum să alegi corect acest echipamente.

Tipuri de gantere populare 

Există mai multe tipuri de gantere, fiecare cu propriile sale caracteristici și beneficii:

Ganterele hexagonale:

  • designul hexagonal le face să fie mai stabile pe sol, reducând riscul de rostogolire;
  • sunt adesea fabricate din fontă sau oțel, fiind robuste și durabile;
  • potrivite pentru o varietate de exerciții – flotări, genuflexiuni, prese, ramat etc.

Ganterele reglabile:

permit ajustarea greutății prin adăugarea sau eliminarea discurilor, oferind flexibilitate în antrenament;

ocupă mai puțin spațiu de stocare decât ganterele individuale;

produsele din categoria Gantere reglabile sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru utilizatori avansați.

Ganterele din cauciuc (vinil): 

  • reprezintă o opțiune mai simplu de utilizat și mult mai accesibilă;
  • acoperite cu vinil pentru o prindere sigură și confort optim în utilizare;
  • ideale pentru antrenamente cardio și tonifiere musculară.

Ganterele kettlebell:

  • au un design unic cu o greutate concentrată în partea inferioară;
  • permit realizarea unei game varietate de mișcări dinamice și funcționale.
  • stimulează forța grupelor de mușchi solicitate și rezistența la efort.

Cum alegi cele mai bune gantere?

Alegerea celor mai bune gantere depinde de o serie de factori, precum obiectivele tale de fitness, nivelul de experiență, spațiul disponibil și bugetul. Iată câțiva factori de luat în considerare:

Tipul ganterelor utilizate

În funcție de obiectivele setate, poți opta pentru un set de gantere dintre cele analizate mai devreme. Pentru antrenamente cardio, comandă acum online gantere ușoare din cauciuc (vinil) sau gantere kettlebell. Dacă vrei să lucrezi forța și masa musculară, alege gantere reglabile pentru a face progrese în timp. 

Greutatea ganterelor utilizate

Alege de fiecare dată să te antrenezi cu greutăți de gantere adaptate nivelului tău de experiență și stării tale de sănătate. Începe cu greutăți ușoare și progresează treptat. Evită să utilizezi din prima gantere mari, pentru că riști o accidentare nedorită. Pentru a fi flexibil în construirea antrenamentelor, adaugă în coșul tău de cumpărături gantere cu greutăți reglabile.

Materialul unor gantere bune

Ganterele din fontă sunt durabile, robuste și potrivite pentru antrenamente intense. Pe de altă parte, cele din oțel asigură un nivel ridicat al rezistenței la coroziune, factor determinant pentru durabilitatea acestor echipamente. Ganterele din vinil (cauciuc) sunt ușoare și simplu de utilizat la sesiuni cardio.

Mânerul noilor tale gantere

Asigură-te că mânerul este confortabil și are o textură ce garantează o priză sigură. Un material moale al unui mâner de ganteră poate fi o opțiune bună, pentru că poate reduce nivelul de disconfort resimțit în timpul seriilor de repetări.

Bugetul de achiziție disponibil

Ganterele variază ca preț în funcție de tip, material și caracteristici. Stabilește un buget, descoperă oferta de produse disponibilă acum online și caută opțiuni care se potrivesc nevoilor tale.

Ce beneficii asigură ganterele?

Utilizarea ganterelor vine cu o serie de beneficii pentru sănătate și tonusul muscular. În primul rând, exercițiile cu echipamente din această categorie de greutăți ajută la creșterea forței musculare prin suprasolicitarea controlată a mușchilor.

De asemenea, ganterele sunt soluții de echipament excelente, dacă unul dintre obiectivele setate este tonifierea mușchilor. Seriile de repetări realizate cu ajutorul acestora permit o definire vizibilă a mușchilor, indiferent de localizarea lor – brațe, umeri, spate etc. 

Antrenamentele cu gantere stimulează metabolismul și ajută la arderea caloriilor chiar și după încheierea exercițiilor. Mai mult decât atât, pot ajuta la creșterea densității osoase, reducând riscul de osteoporoză. În plus, utilizarea acestor greutăți pe termen lung permite îmbunătățirea posturii. 

Există o gamă variată de exerciții pe care le poți realiza cu ajutorul ganterelor, ce izolează aproape orice grupă musculară din zona superioară a corpului. Le poți achiziționa online pentru acasă, alături de alte echipamente esențiale pentru o utilizare simplificată a acestora: suportul de gantere sau banca de exerciții fixă. 

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
Pe aceeași temă