17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăCum să alegi și să instalezi corect panourile fotovoltaice

Cum să alegi și să instalezi corect panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt o sursă de energie verde – nu emit poluanți în atmosferă și contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În plus, sunt o alternativă economică pe termen lung. Chiar dacă investiția inițială poate fi mai mare, pe termen lung, panourile fotovoltaice generează economii semnificative. În funcție de capacitatea sistemului instalat, ele pot reduce sau chiar elimina facturile la energie electrică.  

Însă cum alegi panourile solare potrivite proiectului tău? Și, mai ales, ce trebuie să știi atunci când le instalezi? Citește mai departe pentru a afla aceste informații!

Cum să alegi panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice reprezintă o alegere inteligentă atunci când vrei să devii mai prietenos cu mediul și să economisești bani pe facturile de energie. Găsești aici mai multe oferte la sisteme fotovoltaice complete. Dar, cum le alegi? Să intrăm în detalii!

Evaluarea consumului de energie electrică

Un pas esențial în alegerea panourilor fotovoltaice este evaluarea consumului tău de energie electrică. Știind câtă energie consumi, poți determina câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru a-ți susține nevoile energetice. Iată câteva metode pe care să le iei în considerare atunci când evaluezi consumul de energie electrică:

  • 1. Uită-te la facturile tale din ultimul an și notează consumul lunar. Acest proces îți va oferi o imagine de ansamblu asupra consumului tău anual și poate evidenția eventuale fluctuații sezoniere.
  • 2. Dacă dorești o imagine mai detaliată a consumului tău, poți utiliza o priză cu contor energetic. Aceasta îți permite să măsori exact câtă energie consumă fiecare aparat în parte.
  • 3. După ce ai utilizat priza cu contor energetic, este important să analizezi datele obținute. Poate fi surprinzător să descoperi că un aparat pe care îl folosești rar consumă mai multă energie decât unul pe care îl folosești frecvent.

În cele din urmă, pe baza consumului tău de energie, poți începe să estimezi numărul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie. Dacă ai nevoie de ajutor în acest proces, pe zonetecsolar.ro găsești panouri fotovoltaice, invertoare și alte componente fotovoltaice, plus consultanță în proiectare.

Evaluarea spațiului disponibil pe acoperiș sau pe sol

Orientarea panourilor joacă un rol cheie în eficiența acestora. Pentru a obține cea mai mare cantitate de lumină solară pe parcursul zilei, panourile ar trebui orientate spre sud. Acest lucru se datorează faptului că soarele se mișcă de la est la vest, iar orientarea spre sud permite panourilor să primească lumina solară directă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Apoi, este necesar să calculezi suprafața disponibilă pe acoperiș sau pe teren. Acest lucru se poate face prin măsurarea lungimii și a lățimii zonei și prin înmulțirea acestor două valori. Totuși, este important să ții cont de obstacolele potențiale, cum ar fi copacii sau clădirile înalte, care ar putea bloca lumina soarelui. Este recomandat să apelezi la un profesionist pentru această evaluare. 

Odată determinată suprafața disponibilă, poți estima numărul de panouri necesare. Fiecare panou fotovoltaic standard are aproximativ 1,6 metri pătrați. Prin urmare, împărțind suprafața disponibilă la dimensiunea unui panou, vei obține numărul de panouri pe care le poți instala. Reține că numărul de panouri va influența direct producția de energie – cu cât ai mai multe panouri, cu atât vei produce mai multă energie. Descoperă gama de panouri fotovoltaice pentru firme!

Corelarea consumului cu numărul de panouri

Un aspect deosebit de important pe care trebuie să îl iei în considerare este că panourile fotovoltaice produc energie doar pe timp de zi, când soarele este sus. Prin urmare, consumul tău de energie pe timp de zi și de noapte trebuie analizat și echilibrat pentru a asigura eficiența sistemului tău fotovoltaic. Dacă, de exemplu, consumul tău de energie este mai mare noaptea, atunci poate fi necesar să instalezi un sistem de stocare a energiei, ceea ce ar putea afecta numărul de panouri de care ai nevoie.

Tipuri de panouri fotovoltaice

  • 1. Panourile monocristaline sunt eficiente și compacte. Datorită tehnologiei cu care sunt fabricate, au cel mai mare randament dintre toate tipurile, ajungând până la 22-27%. Dar această eficiență vine la un preț – sunt, de obicei, mai scumpe decât celelalte tipuri. Așadar, dacă spațiul este o problemă pentru tine, dar bugetul nu, panourile monocristaline ar putea fi alegerea potrivită.
  • 2. Panourile policristaline, deși au un randament ceva mai mic, între 15-17%, sunt mai accesibile ca preț. Acestea pot fi o alegere bună dacă ai la dispoziție un spațiu mai mare pentru instalarea panourilor și costurile sunt o considerație importantă pentru tine.
  • 3. Dacă îți dorești însă ceva intermediar, atunci panourile hibrid, combină avantajele celorlalte două tipuri. Acestea oferă un randament bun, de până la 20%, și un preț relativ accesibil.

Cum instalezi corect panourile fotovoltaice: aspecte generale

Prima etapă în instalarea panourilor fotovoltaice este alegerea locației potrivite. Aceasta trebuie să fie bine expusă la soare, orientată spre sud, deși orientările est și vest sunt, de asemenea, acceptabile. Trebuie să ții cont și de spațiul disponibil, indiferent dacă acesta este pe acoperișul unei clădiri sau pe un teren liber.

Apoi, este necesar să instalezi un sistem de fixare pentru panouri. Acest sistem asigură rezistența panourilor la intemperii și previne eventualele scurgeri prin acoperiș. Suportul metalic și șinele mobile sunt esențiale pentru a asigura o bună ventilație a panourilor, care trebuie montate la o înălțime de cel puțin 6 cm deasupra acoperișului.

Un alt aspect important este calculul unghiului de înclinare al panourilor. Acest unghi trebuie calculat în funcție de latitudinea locației tale și de anotimp pentru a maximiza captarea luminii solare. Poți realiza acest calcul cu ajutorul unui calculator specializat.

Nu uita de echipamentele auxiliare necesare pentru o instalare corectă. Pe lângă panourile fotovoltaice, vei avea nevoie de:

  • un regulator de tensiune;
  • un dispozitiv de măsurare a energiei;
  • o baterie de acumulator pentru panourile solare;
  • un dispozitiv de deconectare.

Instalează panouri solare și bucură-te de independență energetică!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...

Top 5 cocktailuri cu gin, de sezon

Dacă vă numărați printre persoanele pasionate de culinar, cu siguranță știți cât de importante sunt băuturile într-un meniu complet, nu-i așa? Ei bine, odată...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă