14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriRatele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 5,86% la 5,99%, cel mai ridicat nivel de la introducerea acestui indice.

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, noul nivel al IRCC a fost calculat pe baza tranzacțiilor interbancare din al doilea trimestru al anului 2024 (aprilie-iunie).

În acest context, reducerea dobânzii de politică monetară a BNR din luna iulie, de la 7% la 6,75%, nu se reflectă încă în calculul IRCC.

Aceasta va avea un impact asupra valorii indicelui abia în trimestrele viitoare, în funcție de evoluția pieței interbancare.

În paralel, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, s-a situat la 5,55% la finalul săptămânii trecute.

Această ușoară creștere a IRCC va influența costurile lunare ale celor cu credite variabile în lei, dar efectele dobânzii de politică monetară ar putea aduce ajustări pe termen mediu.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă