Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări în acest an, în scădere față de 77% în 2023.
Raportul LHH menționează că disponibilizările au fost determinate de angajările în exces din anii precedenți, nevoia de a reduce costurile și restructurare.
De asemenea, studiul arată că 25% dintre liderii de resurse umane sunt îngrijorați de epuizarea angajaților ca rezultat al concedierilor în 2024, în creștere față de 6% în 2023.
În plus, 31% dintre angajați iau în considerare schimbarea locului de muncă în următoarele 12 luni, în scădere față de 32% în 2023.
De asemenea, 36% dintre angajați sunt îngrijorați că vor fi concediați de către actualul angajator, aceeași valoare ca în 2023.
Se preconizează că efectele disponibilizărilor vor fi resimțite nu doar în industria prelucrătoare, ci și în domeniul serviciilor, inclusiv în centrele de servicii și în piața IT, unde expansiunea inteligenței artificiale va avea un impact semnificativ pe termen scurt și mediu.
Pe piața locală, efectele mișcărilor de la nivel global au început să se vadă încă din anul trecut, iar din 2024 au devenit și mai evidente.