12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a avansat cu doar 0,7%. Aceasta este cea mai optimistă estimare, în contrast cu prognozele mult mai rezervate venite din partea altor instituții.

Cele mai pesimiste scenarii prevăd o creștere economică de puțin peste 1% în 2024, reflectând o economie care a performat mult sub așteptări în prima jumătate a anului.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit drastic în jos estimarea sa pentru România, de la 3,2% la 1,4%, o ajustare semnificativă față de începutul anului.

De asemenea, toate băncile din România care au emis prognoze la acest moment prevăd o creștere sub 2% pentru 2024, cu cea mai pesimistă estimare venind de la Libra Bank, care anticipează un avans de doar 1,2%.

La începutul anului, estimările medii ale analiștilor și instituțiilor internaționale indicau o creștere de 3%, sugerând o accelerare față de avansul de 2% din 2023.

Analiștii locali erau mai rezervați, cu prognoze între 2,5% și 3%, în timp ce guvernul și unele instituții internaționale anticipau chiar o creștere de până la 3,4%, pe baza căreia guvernul Ciolacu și-a construit bugetul.

Cu toate acestea, datele economice din teren au contrazis aceste așteptări.

În primul trimestru din 2024, economia aproape a stagnat, iar în al doilea trimestru a crescut cu doar 0,8%, determinând o revizuire drastică a prognozelor.

Sectoare precum IT-ul au stagnat, industria a înregistrat scăderi, iar, în afară de consum, majoritatea sectoarelor economice sunt într-o stare de avarie, forțând analiștii să reducă estimările de creștere economică, în multe cazuri la jumătate.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă