25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRestanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii...

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui an, conform estimărilor actuale.

În prezent, există deja deconturi neplătite de 366 de milioane de lei, potrivit datelor ministerului. Bugetul total al programului Start-Up Nation 2022, care a sprijinit antreprenorii cu granturi de până la 40.000 de euro, a fost de 1,5 miliarde de lei, proveniți exclusiv din bugetul național.

Antreprenorii care au beneficiat de finanțare în cadrul acestui program se confruntă cu presiuni din partea băncilor, care amenință să le execute afacerile dacă nu achită creditele punte garantate cu aceste granturi.

Situația a apărut din cauza lipsei fondurilor necesare pentru plata deconturilor, Ministerul Finanțelor neasigurând până acum resursele solicitate de MEAT.

Ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, a explicat că negociază cu Ministerul Finanțelor pentru a debloca sumele necesare

„Discut cu Ministerul Finanțelor, am arătat rentabilitatea programului Startup Nation, faptul că este un program bun pentru economie, am făcut indicatorii de performanță. Astăzi avem 366 de milioane de lei proiecte scadente, care au fost verificate, urmând ca până la sfârșitul anului 2024 să ajungem spre 600-700 de milioane de lei. Am solicitat banii către Ministerul Finanțelor Publice””, a declarat Oprea, după ședința de guvern de miercuri. Peste 1.500 de cereri de decont, care reprezintă aproximativ 25% din totalul proiectelor, sunt în așteptare la agențiile de dezvoltare regională.

În ciuda alocării bugetare de 1,5 miliarde de lei, majoritatea fondurilor nu au fost încă distribuite, MEAT efectuând plăți de sub 300.000 de lei până acum.

Această situație pune în pericol stabilitatea multor afaceri, care depind de granturi pentru a acoperi costurile salariale ale angajaților, pe care sunt obligați să-i mențină pentru o perioadă de doi ani.

Mulți antreprenori avertizează că lipsa plăților le pune în dificultate capacitatea de a-și continua activitatea.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă