O suma impresionanta, aproape 25 milioane de euro, intra anual in buzunarele vamesilor romani sub forma de „plati informale”, potrivit formularii oficiale, mai pe romaneste spaga. Valoarea a fost calculata de secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. La baza acestui calcul au stat rezultatele unei cercetari sociologice comandate de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), atat in randul vamesilor, cat si in cel al firmelor care au legatura cu acest domeniu de activitate si care au relevat ca mita medie la frontiera este de 83 de euro.
Secretarul general al ANEIR a spus ca, potrivit estimarilor sale, daca numarul anual al tuturor spagilor date la vama ar fi de aproximativ 300.000, calculul ar fi corect.
De altfel, chiar sondajul cu pricina, realizat de CURS in randul a 121 de firme importatoare sau exportatoare, releva negru pe alb ca media „platilor neoficiale” catre functionarii vamali a fost anul trecut de 139 pentru fiecare societate. Pe de alta parte, cercetarea sociologica a pus in evidenta si traseul spagilor. Astfel, 26% din firme au „dat darul” direct ofiterului vamal responsabil, 28% prin intermediul comisionarului in vama, iar 20% prin interpusi.
Pentru a nu avea surprize neplacute, unii patroni si-au angajat la firmele proprii fosti functionari vamali. 12% din acestia au recurs la respectiva metoda pentru a nu-si crea griji suplimentare.
Nemultumiri salariale
Seful ANV, Gelu Stefan Diaconu, a tras o concluzie cu accente sindicale in urma prezentarii rezultatelor sondajului, spunand ca a luat in calcul initierea unei hotarari de guvern privind salarizarea personalului vamal, care ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. „Nu este normal ca un vames sa aiba un salariu de doua-trei ori mai mic decat al altor functionari prezenti la granita”, a spus el, cu referire directa la angajatii Politiei de Frontiera. Potrivit sefului ANV, salariul unui vames variaza intre 4,5 si 12,5 milioane de lei lunar.
Afirmatiile sale sunt sustinute si de rezultatele sondajului, care indica faptul ca 58% din patronii de firme sunt de parere ca salariile mici ale functionarilor vamali si reglementarile interpretabile sunt principalele surse ale coruptiei. Aceleasi rezultate ale cercetarii sociologice nominalizeaza, in viziunea angajatilor ANV, si cele mai mari oportunitati de spagi in vama: factura externa (17%), certificatul de origine (11%) si declaratia de valoare (10%).
Una peste alta, momentul aderarii Romaniei la UE este unul extrem de dificil, avand in vedere ca aceasta categorie profesionala va fi prima obligata sa se integreze, chiar din prima zi a lunii ianuarie 2007. Mai ales ca reglementarile vamale comunitare se intind pe nu mai putin de 8,450 de pagini…