23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNumărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a...

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de 8,3% față de aceeași perioadă din 2023.

Principalele cauze identificate de analiștii Coface includ creșterea costurilor de finanțare, scăderea vânzărilor și majorarea datoriilor companiilor, care au afectat semnificativ fluxul de numerar și capacitatea acestora de a gestiona riscurile financiare.

Printre motivele principale ale creșterii insolvențelor se numără:

  1. Costuri operaționale și financiare ridicate – Creșterea costurilor de finanțare și a cheltuielilor operative a dus la reducerea lichidităților companiilor.
  2. Scăderea cererii și a vânzărilor – Deși multe firme au ajustat prețurile pentru a combate inflația, acestea s-au confruntat cu o cerere mai scăzută. De exemplu, sectorul construcțiilor rezidențiale a înregistrat o scădere de 22,2% în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
  3. Creșterea datoriilor – Extinderea creditului furnizor a redus capacitatea firmelor de a face față unor șocuri economice, precum neîncasarea creanțelor sau scăderea termenelor de plată din partea furnizorilor.

Context economic și geopolitic dificil

Analiștii Coface subliniază că evoluția insolvențelor este influențată de contextul economic global instabil, marcat de prelungirea războiului din Ucraina și escaladarea conflictului din Israel.

La nivel local, provocările sunt accentuate de creșterea deficitului bugetar, a datoriei publice și de încetinirea economiei.

Ei prognozează o deteriorare a mediului de afaceri în a doua jumătate a anului 2024, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului de incidente de plată și insolvențe, depășind nivelurile din primul semestru.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Comerțul suferă un recul: cifra de afaceri scade, pe fondul încetinirii consumului

Datele INS arată că evoluția generală a afacerilor din comerț a fost influențată pe mai multe segmente Datele Institutului Național de Statistică, publicate joi, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă