28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăEconomieO zi de volatilitate pe piețele globale: bursele urcă și coboară, iar...

O zi de volatilitate pe piețele globale: bursele urcă și coboară, iar petrolul pierde teren

Acțiunile globale fluctuează, după noile măsuri de stimulare anunțate de China

Piețele de acțiuni au avut evoluții divergente, iar prețul petrolului a scăzut miercuri, după ce ultima măsură a Chinei de stimulare a economiei, a doua ca mărime din lume, nu a declanșat un nou val de creșteri globale, notează AFP.

Shanghai a închis în creștere cu 1,2%, iar Hong Kong a avansat cu 0,7%, după ce ambele piețe au crescut cu peste 4% marți, ca urmare a unei serii de reduceri ale dobânzilor în China. Principalii indici de pe Wall Street s-au mișcat în direcții diferite, în tranzacțiile de dimineață. Dow Jones a scăzut, în timp ce Nasdaq, orientat spre sectorul tehnologic, a crescut, iar S&P 500 a avut un avans ușor. Ambele, Dow și S&P 500, au închis marți, la niveluri record. Bursele din Londra, Paris și Frankfurt au scăzut în tranzacțiile de după-amiază, mai scrie AFP.

Prețurile petrolului au scăzut după câștigurile puternice de marți. „Am avut zile consecutive de creșteri, iar acum este de așteptat ca piața să ia o pauză”, a declarat Peter Cardillo de la Spartan Capital. Banca centrală a Chinei a anunțat miercuri o reducere a facilității de creditare pe termen mediu, dobânda pentru împrumuturile pe un an către instituțiile financiare. Aceasta a venit la o zi, după ce țara a dezvăluit unele dintre cele mai îndrăznețe măsuri din ultimii ani, ca să sprijine o economie afectată de consumul slab și de o criză a datoriilor în sectorul imobiliar.

Totuși, măsurile de stimulare vor avea nevoie de timp pentru a se reflecta în datele economice, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, adăugând că acestea nu vor reuși să rezolve cele mai profunde probleme ale țării, inclusiv povara mare a datoriilor. Pe de altă parte, OECD a cerut creșterea taxelor pe proprietăți, pentru a combate o economie globală îndatorată, pe care o estimează să crească ușor mai puternic, decât era de așteptat în acest an.

Traderii așteaptă pentru vineri, publicarea indicelui cheltuielilor personale de consum din SUA, indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru inflație, în speranța că vor afla intențiile băncii centrale, privind următoarele mișcări ale dobânzii de politică monetară.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mark Zuckerberg intră în exclusivistul club al celor mai bogați oameni, cu averi de peste 200 de miliarde de dolari

Creșterea remarcabilă a averii lui Mark Zuckerberg în 2024 l-a propulsat în rândul celor mai bogați oameni din lume, alăturându-se astfel lui Elon Musk...

Intelectualitatea românească, mai bogată cu 8 academicieni

Academia Română a primit noi membri ai elitei științifice și culturale românești Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită în sesiunea din 25 septembrie 2024, a...

După ce a înregistrat creșteri și de 600%, platformele de livrări au înregistrat scăderi sau, în cel mai bun caz, stagnări

În 2023, două dintre cele mai mari platforme de livrări din România, Glovo și Bringo, au înregistrat scăderi de vânzări comparativ cu anul anterior,...
Ultima oră
Pe aceeași temă