Editia din acest an a expozitiei „Inventika” 2005, care s-a deschis ieri in cadrul Targului International Bucuresti si este organizata sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii, nu aduce aproape nimic nou fata de cele precedente. Numarul inventatorilor este parca mai mic si, cu cateva exceptii, inventiile prezentate sunt deja cunoscute, multe ramase dupa destui ani tot la stadiul de teorie, fara nici un fel de materializare practica. Desi multi dintre cei prezenti nu sunt la prima participare, modul de prezentare a inventiilor este la fel de neatractiv, inventatorii nereusind sa-si prezinte ideile si sub forma unor pliante. Este greu de crezut ca diversii oameni de afaceri care ar putea fi interesati se vor apuca sa scrie pe un carnetel informatiile oferite. Ca sa nu mai pomenim ca destui s-au rezumat la a umple standul doar cu medaliile primite de-a lungul anilor pe la diverse manifestatii de profil.
Poate ca in materie de marketing, deci in a-si promova ideile, inventatorii romani ar trebui sa se inspire de la colegii unguri, ale caror standuri sunt mai atractive si nu rateaza ocazia de a-si face reclama. Pentru fiecare inventie prezentata, inventatorii din Ungaria au venit cu sute de pliante tiparite in maghiara si engleza pe care le impart celor interesati. Altii chiar fac mici demonstratii. De exemplu, Farkas Lajos, din Ungaria, le arata vizitatorilor care ar fi beneficiile daca ar utiliza sistemul „Tenn Mass” – doua mingi de tenis prinse intr-un suport din plastic pe care l-a inventat -, care a fost medaliat cu aur la o expozitie de profil din SUA si deja se comercializeaza. Sistemul se foloseste la masarea diverselor zone de pe corp pentru anumite afectiuni.
Revenind, editia din acest an are, pentru prima data, si participare internationala, pe langa romani fiind prezenti si inventatori din Ungaria si Republica Moldova.
Un alt stand care a atras atentia, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, care s-a amuzat teribil cand si-a vazut fotografia prinsa de inventia „Jucaria fantezie”, este cel al lui Ion Valcu, un tehnician care a lucrat 40 de ani la „Faur” si de trei ani, dupa cum spune, a intrat in „vacanta mare”. Jucaria, care foloseste principiile fizicii si nu are instalat nici un fel de mecanism electric, arata parcursul Romaniei catre integrarea in Uniunea Europeana – Greu la deal, dar nu ma las! Europa Ð „Cap Compas!”. Cu alte cuvinte, vrem-nu vrem, facem eforturi sau nu, integrarea vine de la sine. Practic, jucaria urca singura la deal, asemeni integrarii Romaniei in UE care va veni in virtutea inertiei. Altor vizitatori, Ion Valcu le-a explicat cum se pot prinde soarecii cu o capcana ecologica – un dispozitiv de sticla prevazut cu o scara, in care se introduc un soricel-jucarie si doi biscuiti; odata intrati, datorita peretilor din sticla, soarecii nu mai au nici o sansa sa scape din capcana; cum se pot distruge omizile fara insecticide Ð cinci oglinzi fixate pe un trepied care se plaseaza sub arborele atacat de omizi si care vor fi exterminate cu ajutorul razelor solare reflectate de oglinzile respective etc.
Pe langa cele care par doar jucarii, la „Inventika” 2005, expozitie care se poate vizita pana sambata, 8 octombrie, se pot vedea si inventii foarte importante, precum Modul individual de protectie antiseismica, anticiclonica si antiterorista, centrala eoliana etc., inventii pe care le vom detalia in articole viitoare. De asemenea, in cadrul TIB se poate vizita si Salonul Cercetarii, prima editie, manifestare care reuneste inventii si produse realizate in cadrul diverselor programe romanesti de cercetare.