25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăCulturăCompetiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional ”George Enescu”.

„Preşedinta juriului Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional ‘George Enescu’, Lilya Zilberstein, a anunţat care sunt cei trei pianişti ce vor intra în finala competiţiei: Evgeny Konnov (Rusia, 32 de ani), Roman Lopatynskyi (Ucraina, 31 de ani) şi Tatiana Dorokhova (Rusia, 33 de ani)”, transmite, sâmbătă, ARTEXIM.

Finala secţiunii de pian va avea loc duminică, începând cu ora 18,00, la Ateneul Român.

Evgeny Konnov va interpreta în finală Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, Roman Lopatynskyi va interpreta Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms, iar Tatiana Dorokhova – Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms. Concurenţii vor fi acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Christian Reif.

Vor fi oferite trei premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15.000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro.

În cadrul finalei se vor mai oferi: Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu – 3.000 de euro net, Premiul Constanţa Erbiceanu – 2.000 de euro net, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse Bulz pentru pian de Diana Rotaru – 2.000 de euro, dar şi Premiul publicului – 1.000 de euro net.

Casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Premiul publicului va fi acordat de publicul din orice colţ al lumii care a urmărit concertul final atât din sală, cât şi online, la radio sau la TV.

Publicul din orice colţ al lumii îşi poate vota preferatul accesând: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/premiul-publicului-pian

Concursul Internaţional ”George Enescu”, iniţiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internaţional.

Celebrul violoncelist David Geringas deschide seria recitalurilor de excepție din cadrul Concursului Internațional George Enescu

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român, fiind acompaniat la pian de către Mikhail Mordvinov.

Programul recitalului va cuprinde lucrări de Jean Sibelius – Malinconia op. 20, Edvard Grieg – Sonata în la minor pentru violoncel și pian op. 36 și Trei piese din suitele Peer Gynt (Dimineața, Dansul Anitrei din Suita nr. 1 op. 46, Cântecul lui Solveig din Suita nr. 2 op. 55) și Epilog pentru violoncel, pian și bandă din baletul Peer Gynt de Alfred Schnittke.

Violoncelistul, dirijorul și fondatorul Orchestrei de Cameră Geringas, David Geringas este unul dintre cei mai influenți muzicieni ai prezentului, fiind considerat o adevărată punte între tradițiile violoncelistice est-europene și occidentale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Ucrainenii fac prăpăd în depozitele de muniții ale Rusiei

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă