20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalDirectiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive europene recent adoptate.

Această etichetă accesibilă va oferi consumatorilor informații esențiale despre sustenabilitatea produsului, inclusiv emisiile de carbon și consumul de apă.

În aceeași dată, va intra în vigoare și o altă reglementare care impune ca 40% din materia primă utilizată în procesul de producție să fie materii recuperabile. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra industriei, care depinde în mare măsură de importurile de materie primă.

Mihai Păsculescu, președintele Fepaius, a declarat pentru Termene.ro: „Conform directivei europene, practic va avea loc o întreagă revoluție în industria textilelor, confecțiilor, pielăriei și a încălțămintei. Deci începând de la 1 ianuarie 2025, toate produsele vor avea un cod QR ( n.red- un pașaport digital) care va furniza informații legat de emisiile de carbon, consumul de apă, câti ani trebuie să porți produsele textile etc. Impactul cel mai grav este că toate produsele vor trebui să aibă 40% materii recuperabile.”

Cu toate acestea, Păsculescu a exprimat îngrijorări cu privire la pregătirea industriei autohtone pentru aceste schimbări. Potrivit acestuia, dacă standardele nu sunt respectate, produsele fabricate în România nu vor mai putea fi comercializate.

„Industria nu este suficient pregătită, iar colegii mei nu conștientizează provocările care ne așteaptă”, a adăugat el.

De asemenea, Păsculescu a menționat că, având în vedere că nu mai există filaturi sau țesătorii în România, firmele vor fi nevoite să importe materia primă, majoritatea din China, care s-a pregătit pentru aceste cerințe.

Este important de menționat că, începând cu aceeași dată, România va trebui să implementeze și colectarea selectivă a deșeurilor textile, o sarcină ce va reveni primăriilor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă