15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalScăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat decizia de miercuri a Rezervei Federale a SUA (Fed) de a reduce dobânda de referință cu 0,5 puncte procentuale, la un interval de 4,75%-5%, conform Bloomberg.

Pe Bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures pentru grâul livrat în decembrie au scăzut cu 0,6%, continuând declinul din ultimele patru sesiuni, pe fondul exporturilor mai reduse de grâu moale din Uniunea Europeană și al condițiilor îmbunătățite pentru plantarea grâului de iarnă în SUA, informează Agerpres.

În mod obișnuit, relaxarea politicii monetare stimulează piețele materiilor prime, prin scăderea dobânzilor, ceea ce încurajează consumul și activitatea economică.

Cu toate acestea, traderii au anticipat deja decizia Fed, conform analiștilor de la CRM AgriCommodities, care sugerează că „piețele iau în calcul noi reduceri ale dobânzii în acest an”.

Scădere a cotațiilor la grâu va fi probabil temporară, cred economiștii

Totuși, Dennis Voznesenski, director la Commonwealth Bank of Australia, estimează că tendința de scădere a cotațiilor la grâu va fi probabil temporară, așteptând o creștere pe termen lung din cauza restricțiilor de livrare impuse de principalii exportatori și a secetei din Rusia și Ucraina.

Săptămâna trecută, cotațiile grâului au crescut cu 5%, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimele două luni, după ce o rachetă rusească a lovit un vapor de cereale în Marea Neagră. Nava, avariată, a reușit să ajungă în România fără victime.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Adolescent agresat sexual la un bazin de înot din sectorul 2 al Capitalei

Un bărbat de 58 de ani a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub acuzația că ar fi agresat sexual,...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...
Ultima oră
Pe aceeași temă