15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalBanca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de presă al instituției, conform Reuters. Ultima ajustare a avut loc în luna mai, când dobânda a fost redusă de la 3,75% la 3,60%.

Conform comunicatului oficial, evaluarea condițiilor din sectorul depozitelor, creditării și piețelor valutare sugerează o situație favorabilă pentru menținerea inflației în jurul obiectivului pe termen mediu, stabilit la 5%.

În luna precedentă, inflația anuală în Republica Moldova a fost de 5,1%, o scădere semnificativă față de 9,69% în august 2024, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, relatează Agerpres.

Banca Națională a subliniat că această evoluție confirmă menținerea inflației aproape de ținta stabilită.

Instituția a început procesul de relaxare a politicii monetare la sfârșitul anului 2023 pentru a sprijini economia, după ce inflația a cunoscut o creștere majoră în 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Inflația anuală a scăzut în 2023 la 4,2%, după ce atinsese un vârf de 30,4% în 2022.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă