Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor transmite că debitele sunt mult peste media multianuală a lunii septembrie.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că “noi avem șase până la șapte zile în care vom avea, la intrarea în țară, la Baziaș, un debit maxim și, având în vedere că, până la intrarea în România, Dunărea mai adună debite și din alte cursuri de apă, noi estimăm că pe data de 28 sau pe data de 29 vom avea un vârf de debit de 9200-9500 m³ pe estimările specialiștilor de astăzi. Asta ne face să fim în alertă. Mâine urmează să convoc la Minister, Comitetul pentru Situații de Urgență, unde mă voi asigura că suntem pregătiți pentru această situație.
Aș aminti puțin debitul maxim din 2006, când la intrarea în țară am avut aproape 15.800m³/s, lucru care ne face să credem că vom putea să gestionăm fără probleme 9.200-9.500 cât credem că o să avem anul acesta”, a declarat la Antena 3 ministrul Mediului.
Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.
Amenajarea hidroenergetică Porţile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru preluarea şi tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitaţiilor căzute în bazinul hidrografic al fluviului, susţin reprezentanţii Hidroelectrica.
Hidrocentrala Porțile de Fier II este una dintre cele mai mari hidrocentrale din România. Centrala de bază are o putere de 219,8 MW. Sucursala Hidrocentrale Porţile de Fier administrează patrimoniul Hidroelectrica din cadrul celor două sisteme hidroenergetice şi de navigaţie de pe Dunăre: Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II.