17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCreștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte...

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Această evoluție pozitivă a fost determinată în principal de avansul de 5,6% înregistrat de industria prelucrătoare, în timp ce industria extractivă a înregistrat o scădere semnificativă de 16,6%.

Pe categorii industriale majore, creșteri importante s-au remarcat în industria bunurilor de capital, cu un avans de 9%, în industria bunurilor de folosință îndelungată, cu 5,1%, și în sectorul energetic, unde cifra de afaceri a crescut cu 3,5%.

De asemenea, industria bunurilor de uz curent a înregistrat o creștere de 3,3%, iar cea a bunurilor intermediare de 2%.

În luna iulie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,5%, datorită performanțelor în industria prelucrătoare (creștere de 10,9%) și în industria extractivă (creștere modestă de 0,2%).

De asemenea, sectoare precum industria energetică (plus 16,8%), bunurile de capital (plus 13,1%), bunurile de folosință îndelungată (plus 10,7%) și bunurile de uz curent (plus 10,3%) au contribuit la această evoluție pozitivă.

Față de luna iunie 2024, cifra de afaceri din industrie a înregistrat o creștere de 3,2% în iulie, susținută de avansul din industria extractivă (plus 10,3%) și cea prelucrătoare (plus 3%). În funcție de marile grupe industriale, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în industria energetică (plus 12,5%), bunurile de uz curent (plus 7,8%) și bunurile intermediare (plus 4,3%).

Totuși, industria bunurilor de capital a consemnat o scădere de 2%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Termoenergetica începe pregătirile pentru sezonul de încălzire: Încărcarea instalațiilor și testele de presiune, în desfășurare

Compania Termoenergetica va începe miercuri, 18 septembrie, procedurile de încărcare cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică și testele de presiune la...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă