17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalNoua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de...

Noua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de gen în echipa Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari și distribuirea portofoliilor acestora, după săptămâni de negocieri politice intense, relatează AFP.

Alegerea celor 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, marchează un moment crucial pentru lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii Europene, executivul Uniunii Europene.

Într-un context geopolitic delicat, cu războiul din Ucraina, campania prezidențială din SUA și competiția economică cu China, Uniunea Europeană trebuie să își stabilească prioritățile.

Negocierile din culise pentru distribuirea posturilor au fost tensionate până în ultimul moment.

O schimbare neașteptată a fost demisia influentului comisar francez Thierry Breton, care a avut relații dificile cu von der Leyen. În locul său, președintele Emmanuel Macron l-a propus pe Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al afacerilor externe.

Parisul vizează o vicepreședinție a Comisiei și un portofoliu important legat de „suveranitatea și competitivitatea industrială și tehnologică europeană”.

Componența noii echipe va reflecta influența fiecărui stat membru, echilibrul politic și direcția pe care Comisia Europeană o va urma, în contextul creșterii sprijinului pentru extrema dreaptă la ultimele alegeri. Roxana Mînzatu este propunerea României pentru postul de comisar european.

Von der Leyen va prezenta structura echipei liderilor grupurilor parlamentare marți dimineață, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Pe lângă înlocuirea lui Breton, persistă incertitudinea în Slovenia, unde parlamentul a amânat aprobarea candidaturii lui Marta Kos.

De asemenea, liderii europeni încearcă să gestioneze criticile privind lipsa femeilor din echipă, aceasta urmând să includă aproximativ zece femei din totalul de 27, fără a atinge paritatea promisă.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă