20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina cheamă ONU și Crucea Roșie în regiunea Kursk din Rusia

Ucraina cheamă ONU și Crucea Roșie în regiunea Kursk din Rusia

Luni, Ucraina a anunțat că a invitat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să participe la eforturile umanitare în regiunea Kursk din Rusia, în urma unei incursiuni transfrontaliere efectuate de forțele ucrainene, informează Reuters.

Armata ucraineană rămâne activă în regiunea Kursk la mai bine de o lună după lansarea atacului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a preluat controlul asupra a aproximativ 100 de localități. Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că forțele sale au recucerit alte două sate din această zonă.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a spus că a solicitat duminică implicarea ONU și CICR în regiunea Kursk. Ministerul de Externe ucrainean a confirmat ulterior că cererile oficiale au fost trimise. „Ucraina este pregătită să faciliteze activitatea lor și să demonstreze respectarea dreptului internațional umanitar”, a scris Sybiha pe rețeaua socială X (fostul Twitter), după ce a vizitat regiunea Sumî, de unde au fost lansate atacurile transfrontaliere.

Ucraina vrea ONU și Crucea Roșie în Kursk, dar Moscova speră să ca acestea să refuze

Sybiha a subliniat că armata ucraineană asigură asistență umanitară și trecerea în siguranță a civililor din regiunea Kursk. Ministerul de Externe a precizat că invitațiile trimise ONU și CICR au avut în vedere „situația umanitară și necesitatea asigurării corespunzătoare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea Kursk.” Ucraina a cerut, de asemenea, CICR să monitorizeze respectarea de către Kiev a principiilor dreptului umanitar internațional.

Nu este clar, încă, dacă sau cum au răspuns ONU sau CICR la aceste invitații. Între timp, agenția de presă rusă TASS l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a calificat aceste declarații drept „provocatoare.” Peskov a subliniat că Moscova, care a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, se așteaptă ca ONU și CICR să nu accepte invitațiile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat că reacția Kremlinului arată lipsa de interes pentru nevoile umanitare ale propriului popor și frica de a permite observatorilor internaționali să vadă situația din Kursk.

Conform agenției de presă de stat RIA, președintele CICR, Mirjana Spoljaric, a sosit la Moscova și urmează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Săptămâna trecută, trei angajați ai CICR au fost uciși și doi răniți într-un atac de artilerie rusesc asupra unui sat din regiunea Donetsk, aflată pe linia frontului. Spoljaric a condamnat atacurile, potrivit oficialilor ucraineni.

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de 206 prizonieri de război

Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului său la frontieră în regiunea Kursk, potrivit bbc.com.
După cum a raportat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, fiecare parte a schimbat 103 soldaţi cu medierea umanitară a Emiratelor Arabe Unite.

„La capătul procesului de negocieri, 103 soldaţi ruşi luaţi prizonieri în regiunea Kursk au fost returnaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, au fost predaţi (Kievului – n.r.) 103 prizonieri de război ai forţelor armate ucrainene”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Profit uriaș pentru FCSB! Campioana României a vândut 23.000 de pachete pentru meciurile de acasă din Europa League

FCSB a reușit să vândă aproape jumătate din biletele disponibile pentru cele patru meciuri de pe teren propriu din faza grupelor Europa League într-un...

Leonard Doroftei şi soția lui au decis să participe la emisiunea Power Couple

Leonard Doroftei, fostul mare campion la box, și soția sa, Monica, au făcut un anunț surprinzător: vor participa împreună la emisiunea „Power Couple”, difuzată...

Forțele de ordine din SUA au destructurat un al doilea grup major de hackeri chinezi

Forțele de ordine din SUA au perturbat un al doilea grup major de hackeri chinezi, supranumit „Flax Typhoon”, a declarat miercuri directorul FBI, Christopher...
Ultima oră
Pe aceeași temă