Românii cheltuiesc mai puțin de 1% din veniturile anuale pentru asigurări, situându-se la coada clasamentului european, chiar și sub Bulgaria.
Din 2018, numărul de contracte de asigurare a crescut constant, menținând piața la peste 14 milioane de polițe în vigoare, ceea ce reprezintă în medie peste două polițe pentru fiecare familie cu un copil din România, potrivit unui raport Studii Financiare.
Datele pentru 2023 arată că piața de asigurări a înregistrat aproximativ 14,3 milioane de contracte, o ușoară scădere față de anii precedenți, dar totuși în linie cu media ultimilor 5-6 ani. Cu o populație de puțin peste 19 milioane, rezultă că sunt peste două contracte la fiecare trei persoane, însă acest indicator nu reflectă direct numărul de asigurați, deoarece multe persoane dețin mai multe polițe.
Analiza Studii Financiare pe o perioadă de 10 ani, până în 2023, relevă o creștere notabilă după 2018, când s-a depășit pragul de 14 milioane de contracte. Vârful a fost atins în 2020, cu peste 16,2 milioane de polițe active.
Clasamentul firmelor de asigurări după numărul de contracte diferă față de cel după primele brute subscrise
Un clasament al companiilor de asigurări în funcție de numărul de contracte active prezintă rezultate diferite față de cel bazat pe primele brute subscrise (PBS). Allianz Țiriac conduce topul după numărul de contracte, devansând Groupama, care ocupă locul doi cu un milion de polițe mai puțin, deși este lider după PBS.
Pe locul trei se află Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), responsabil pentru asigurările obligatorii împotriva dezastrelor naturale. PAID nu este în topul PBS, având în vedere prețurile fixe stabilite prin lege pentru aceste polițe.
În ceea ce privește primele medii, structura portofoliilor influențează semnificativ poziția companiilor. De exemplu, Signal Iduna Asigurări are o primă medie mică, datorită preponderenței asigurărilor de locuințe și călătorii, în timp ce Omniasig, cu mulți clienți corporativi, înregistrează prime mai ridicate, care pot ajunge la milioane de lei.