Magistratura argeseana l-a scos basma curata pe edilul-sef al Pitestiului, PSD-istul Tudor Pendiuc, in dosarul Selecta. Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care auditul functionarilor europeni a vorbit in acest caz de „falsuri, cheltuieli fictive si plati umflate”. Suma in discutie este de peste 200.000 de euro, fiind vorba de fonduri europene nejustificate in contabilitatea institutiei. Decizia de neincepere a urmaririi penale a fost motivata prin faptul ca „nu se poate retine fata de faptuitorii: Pendiuc Tudor, primarul Pitestiului, Orasanu Floarea, contabilul-sef al Primariei Pitesti, si Oprescu Adrian, director tehnic in cadrul aceleiasi primarii, comiterea infractiunilor de abuz in serviciu impotriva intereselor publice si fals intelectual, intrucat, cu ocazia incheierii si executarii unui contract, faptele sesizate nu sunt prevazute de legea penala, fiind de natura civila, si tin de esenta incheierii si respectiv executarii contractului”.
Afacerea gunoaielor de un milion de euro
Pe 24 august 1999, Primaria Pitesti a incheiat un contract de finantare cu Comisia Europeana (CE) pentru proiectul Life '99 „Selecta – Dezvoltarea unui ansamblu de sisteme de proiectare, colectare si transport selectiv al deseurilor menajere si optimizarea filierelor de tratare a materialelor”, finantat din programul Comunitar Life. Finantarea avea o valoare totala de 817.097 de euro. Potrivit clauzelor contractuale, Primaria Pitesti trebuia sa asigure o cofinantare de 467.921 de euro din valoarea totala a proiectului. Numai ca, in timp ce aceasta clauza este trecuta negru pe alb in contract, primaria sustine ca singura sa obligatie era sa asigure doar baza logistica a derularii in conditii optime a proiectului. Derularea efectiva a inceput in martie 2000, cand CE a virat prima transa de finantare, in valoare de 140.000 de euro. Cea de-a doua transa, in acelasi cuantum, a fost virata doi ani mai tarziu. Intre cele doua transe, primaria a intocmit rapoarte justificative intermediare, iar in aprile 2003 a intocmit raportul final al primei faze de finantare, solicitand ultima transa a finantarii. Apare insa o noua problema, in loc de 817.097 de euro, Primaria Pitesti a solicitat o diferenta de suma de pana la 1.055.090 de euro, cu 200.000 de euro mai mult, fapt care i-a trezit imediat suspiciuni Comisiei Europene.
„Falsuri, cheltuieli fictive si plati umflate”
Dupa trei luni de la primirea raportului final al primei faze, Comisia Europeana si-a trimis la Primaria Pitesti o echipa de auditori, dublata de experti ai Directoratului General de Mediu. Dupa un control minutios in contabilitatea primariei, auditul CE a constatat nereguli grave in derularea programului, cum ar fi: cheltuieli evidentiate, dar fara a fi sustinute de facturile aferente, plati exagerat de mari pentru lucrari de slaba calitate, state de plata cu salarii umflate ale personalului implicat in proiect, facturi emise de parteneri externi, sume raportate in cuantum mai mare decat in realitate, lucrari si servicii fictive etc. Mai mult, auditul a constatat ca raportul final era intocmit de o firma cu care municipalitatea incheiase un contract de prestari servicii, si nu de catre beneficiarul contractului de finantare, respectiv de Primaria Pitesti, fapt considerat nelegal.