3.9 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialZECE tipuri de ANALFABETISM. Recunosti pe cineva?

ZECE tipuri de ANALFABETISM. Recunosti pe cineva?

Asigurarea unui nivel ridicat al alfabetizării a devenit o prioritate pentru majoritatea guvernelor statelor lumii. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de analfabetism care nu pot fi înlăturate prin educaţie şi pot fi la fel de deranjante precum incapacitatea de a citi şi de a scrie, relatează listverse.com.

1. Analfabetismul vizual

Analfabetismul vizual reprezintă incapacitatea de a înţelege sau de a procesa informaţii provenite pe cale vizuală. De exemplu, astfel de persoane manifestă incapacitatea de a citi şi de a interpreta graficele. În cazuri extreme, astfel de oameni pot crede că dacă o singură plăcintă este ruptă în două, are în faţă două plăcinte şi, prin urmare, mai multă mâncare decât în primul caz.

2. Trans-analfabetismul

O persoană care suferă de trans-analfabetism este incababilă să transfere informaţiile dintr-o formă în alta. De exemplu, ei pot să înţeleagă o pictură, însă nu sunt capabili să o descrie sau să scrie despre ea.

3. Analfabetismul tehnologic

O persoană cu analfabetism tehnologic manifestă dificultăţi atunci când foloseşte noile tehnologii. Învăţarea unor lucruri noi este greoaie, iar unii dintre ei pot fi uimiţi, de exemplu, de complexitatea unui banal telefon mobil, deşi au fost învăţaţi de zeci de ori să-l folosească.

4. Analfabetismul statistic

Analfabetismul statistic reprezintă incapacitatea de a înţelege datele statistice, în toată amploarea lor. Ei vor interpreta diferit afirmaţiile „10% dintre oameni sunt alergici la alune” şi „90% dintre oameni nu sunt alergici la alune”, în ciuda faptului că înseamnă acelaşi lucru.

5. Analfabetismul ştiinţific

Conform site-ului listverse.com, 75% dintre adulţi suferă de analfabetism ştiinţific. Ei pot afirma următoarele: „s-a demonstrat că oamenii care conduc maşini scumpe trăiesc mai mult, prin urmare, dacă-mi voi cumpăra o maşină scumpă, şi eu voi trăi mai mult”, ignorând faptul că nu maşina duce la o viaţă lungă, ci ambele sunt direct influenţate de statutul socioeconomic.

6. Analfabetismul ca incapacitate de a utiliza computerele

Persoanele care suferă de această formă de analfabetism sunt incapabile să utilizeze un computer la un nivel de bază, în ciuda faptului că modul de funcţionare al acestuia i-a fost arătat şi explicat de nenumărate ori. Expresii precum „Am şters Internetul, acum ce fac?” sunt rostite frecvent de către acest tip de analfabeţi.

7. Analfabetismul mediatic

Multe publicaţii mizează pe latura senzaţională a ştirilor şi furnizează informaţii false pentru a-şi maximiza profitul. Analfabetismul mediatic îi determină pe unii dintre ascultători să creadă că informaţiile prezentate prin intermediul canalelor media sunt 100% adevărate.

8. Analfabetismul informaţional

Simptomele sunt uşor de recunoscut la mulţi dintre cei din jurul nostru. Un analfabet informaţional tinde să-şi susţină opiniile, chiar dacă i s-a demonstrat că se înşeală, fiind imun la argumente, sau se poate lansa în discursuri pe o anumită temă, într-o cameră plină de experţi în domeniul respectiv, fără să deţină multe informaţii de specialitate. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre adulţi suferă de această formă de analfabetism.

9. Analfabetismul emoţional

Persoanele care suferă de această formă de analfabetism sunt incapabile să înţeleagă sentimentele lor şi ale celorlalţi. Au probleme majore în a-şi exprima emoţiile şi consideră plictisitoare efuziunile sentimentale ale celorlalţi.

10. Analfabetismul cultural

Fiecare persoană aparţine unei culturi. Analfabetismul cultural presupune incapacitatea de a înţelege manifestările unei alte culturi decât cea cu care ne-am obişnuit.

Cele mai citite

România ajunge la nivelul Poloniei în salarizare și PIB per capita, depășind Ungaria

În 2023, România a atins o performanță economică remarcabilă, avansând la nivelul Poloniei în ceea ce privește salariile și PIB-ul per capita ajustat pentru...

Sorina Matei: La nivelul cel mai înalt al statului român s-a fost discutat scenariul anulării de către CCR, dacă din turul 2 al alegerilor...

În urma deciziei Curții Constituționale a României (CCR) din octombrie 2024 de a interzice candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, la nivelul cel mai...

Revoluție în antidoping! WADA schimbă regulile pentru „dopajul involuntar” după cazurile Sinner și Swiatek

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a aprobat modificări majore în regulamentul antidoping, care vor intra în vigoare în 2027. Decizia vine în urma controverselor generate...
Ultima oră
Pe aceeași temă