Ministrul Sanatatii i-a numit pe doctorii Silviu Radulescu si Vlad Romano la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, respectiv Spitalului Elias. Cei doi il vor inlocui in functie pe Sorin Oprescu, demis de ministru o data cu alti 14 directori de spitale.
Ministrul Eugen Nicolaescu a subliniat ca „ambii sunt medici primari, specialisti in management sanitar”. Noul director al spitalului „Sf. Pantelimon” este Dan Serban, fost consilier PNTCD, in locul profesorului Florin Popa. Director adjunct al Spitalului „Sf. Panteliomon” este conf. dr. Danila Adam. Medicul stomatolog Bogdan Jansen este de acum directorul Spitalului Caritas, inlocuindu-l in functie pe prof. dr. Eugen Bratucu, noul director adjunct fiind Maria Popescu. La Spitalul Fundeni, in locul prof. dr. Dan Tulbure a fost numit prof. dr. Serban Marinescu, medic militar, iar directori adjuncti – prof. dr. Irinel Popescu si prof. dr. Ionel Sinescu. Fotoliul prof. dr. Dan Tulbure este ocupat acum de dr. Claudiu Turculet. Institutul de Boli Cardio vasculare „C.C. Iliescu” va fi condus de prof. dr. Cezar Macarie, secondat de dr. Serban Bubenek. Astfel, dr. Serban Bradisteanu a fost indepartat din functie.
Lucian Baila, la Spitalul de Urgenta Mures
De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat noua conducere interimara a Spitalului de Urgenta Mures. Astfel, ministrul a prezentat comitetul director interimar, din componenta caruia fac parte patru persoane, din cele sase demise cu o zi in urma. Singurele modificari sunt dr. Lucian Baila, in functia de director general al Spitalului Judetean de Urgenta Mures, in locul dr. Bogdan Paltineanu, si Marius Dohon, director administrativ, in locul lui Florin Buicu. Restul membrilor comitetului director interimar, Constantin Florea, Szabo Bela, Liliana Goga si Vasile Nistor, sunt cei care au facut parte din acest organism pana la emiterea ordinelor de demitere. Si in cazul consiliului interimar de administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Mures situatia este asemanatoare, in sensul ca din cei noua membri doar trei au fost schimbati. Eugen Nicolaescu a mai aratat ca sistemul de sanatate din Romania nu este subfinantat, asa cum se emit teze de catre anumite persoane, care sunt preluate de presa, si ca lipsa de bani se datoreaza cheltuielilor inutile facute de manageri. Ministrul a recunoscut ca nu sunt niciodata bani suficienti pentru toate investitiile, dar ca fondurile existente ar putea ajunge daca ar fi folosite cu responsabilitate.
Alte numiri sunt: Spitalul Judetean „Mavromati” Botosani – dr. Florentin Mimor; Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Popescu” Timisoara – dr. Ioan Sas; Spitalul Judetean de Urgenta Constanta – conf. dr. Ioan Tiberiu Tofolean; Spitalul Judetean de Urgenta Craiova – Cristina Mariana Calangiu; Institutul Inimii Cluj-Napoca – prof. dr. Mircea Barsan; Spitalul Clinic de Urgenta Oradea – dr. Gogu Ovidiu Cacuci.
„Vreau sa cunosc situatia financiara”
Dr. Silviu Radulescu, noul director interimar al Spitalului Universitar, ne-a declarat ca „primul lucru pe care il voi face la Spitalul Universitar este acela de a cunoaste situatia financiara, serviciile medicale oferite la ora actuala si colectivul cu care voi lucra. Voi incerca sa imbunatatesc modul in care sunt cheltuiti banii”.
Sorin Oprescu l-a dat in judecata
Prof. dr. Sorin Oprescu l-a dat in judecat” ieri pe ministrul Sanatatii, acuzandu-l ca l-a destituit ilegal din functia de director al Spitalului Universitar si al Spitalului Elias din Capitala. Plangerea formulata de Sorin Oprescu va fi solutionata de Curtea de Apel Bucuresti. Sorin Oprescu contesta ordinul de demitere si a declarat ca prin indepartarea sa se produce o dezorganizare totala a structurii spitalelor. „Constat cu stupoare faptul ca ordinul nu este vizat de nici un jurist, de unde rezulta ca emanatiile unui singur om fac rau nu numai sistemului sanitar, ci si pacientului. La motivatia de sustinere a ordinului avem mii de observatii de facut, pentru fiecare dintre asa-zisele argumente, care nu au absolut nici o legatura cu realitatea”, a declarat joi doctorul Sorin Oprescu. Eugen Nicolaescu a spus ca Ministerul Sanatatii analizeaza neregularitatile constatate din dosarele pe care s-au bazat demiterile, urmand sa se identifice cazurile ce pot fi incadrate pentru declansarea procedurii penale. De asemenea, Nicolaescu a declarat ca echipa sa lucreaza si la analiza dosarelor aferente altor spitale decat cele ale caror conduceri au fost deja demise.
Asteptari de la noua conducere
Virgil Paunescu, secretar de stat in MS: „Noii directori interimari vor vedea rapoartele comisiilor de control care au evidentiat depasirile de buget. De la noii directori asteptam sa corecteze acele deficiente prin management si sa asigure functionalitatea spitalelor”.