16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPloua cu gherete la "Neptun"

Ploua cu gherete la „Neptun”

Cel mai mare strand din Romania, amplasat pe malul raului Mures in municipiul Arad, s-a transformat dintr-o oaza de verdeata intr-o zona sufocata de terase si gherete, dar si un loc preferat al traficantilor si consumatorilor de droguri. Peste 100 de spatii comerciale (baruri, terase, berarii, restaurante, discoteci, Internet cafe-uri), aglomerate pe aleea principala, sunt tinta celor aproximativ trei milioane de oameni care vin, anual, la baza de agrement.
Amenajat pe aproximativ 28 de hectare, Strandul „Neptun”este cotat ca fiind cel mai mare din Europa de Est situat pe malul unei ape curgatoare. In timpul zilei, posibilitatile de destindere sunt date de spatiile special amenajate pentru plaja, dar si pentru petrecerea timpului intr-un mod placut in localurile deschise permanent.

Nopti albe la preturi mari
Noaptea, baza de agrement se transforma intr-un loc deosebit de atractiv datorita numeroaselor puncte de atractie, de la restaurante, baruri, cluburi, terase si pana la discoteci. Marea majoritate a persoanelor care trec Muresul pentru cateva ore de recreere recunosc ca o fac pentru a-si petrece timpul liber la unul dintre localuri si nu la unul dintre cele cinci bazine de inot sau la plaja.
De asemenea, oameni de toate varstele si categoriile pot fi gasiti la ore tarzii din noapte cu un pahar cu bere in fata. Clasele sociale pot fi diferentiate dupa restaurantul pe care si-l permit. In timp ce unii prefera terasele simple, altii le ocolesc si intra in cluburile selecte deschise, in ultimii ani, in incinta strandului. Chestie de gust, dar mai ales de buzunar, in conditiile in care pretul la aceeasi marca de bere se poate dubla intr-un interval de doar 10 metri, distanta dintre un club select si o terasa cu bancute de lemn si mese murdare.
De altfel, preturile practicate de comerciantii care isi desfasoara activitatea in incinta bazei de agrement le depasesc cu mult pe cele din unitatile similare din oras.

Paradisul vanzatorilor de stupefiante
Totodata, strandul „Neptun” este locul unde se inregistreaza cel mai mare trafic si consum de stupefiante, conform unor statistici intocmite de specialisti din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP). „Strandul este un bun paravan pentru consumatori, deoarece majoritatea localurilor din oras sunt supravegheate de politisti sub acoperire. Am avut si o surpriza chiar in timpul unei actiuni de prevenire si combatere a consumului de droguri desfasurate pe strand, cand o participanta la actiune, care impartea pliante, a fost invitata la o casuta din zona de agrement si indemnata ca mai intai sa consume si apoi sa faca educatie antidrog”, a declarat Calin Ardelean, inspector in cadrul Compartimentului de Promovare a Sanatatii din cadrul DSP.
Potrivit sursei citate, dupa mai multe actiuni de preventie, care au avut drept scop informari cu privire la riscurile consumului de droguri, s-a ajuns la concluzia ca in judet se consuma in cantitati mari, cu precadere stupefiante din categoria celor usoare. Faptul ca se consuma droguri pe strand nu este un secret nici pentru politisti, insa pana acum nu a fost retinut aici nici un traficant sau consumator.

In atentia autoritatilor locale
Chiar si autoritatile recunosc ca baza de agrement a devenit un paradis al toxicomanilor. Fostul prefect al judetului, Dan Ungureanu, a declarat ca cel mai mare strand din tara a devenit locul unde se drogheaza tinerii in fiecare noapte. El a afirmat ca are informatii ca multi tineri se drogheaza seara in localurile din zona. De altfel, unii dintre cei care frecventeaza baza de agrement sustin ca postarea unor bodyguarzi la intrarile pe terase sau cluburi nu creeaza un sentiment de confort, de siguranta, ci duce cu gandul la faptul ca inauntru se desfasoara o activitate ilegala si se incearca mascarea acesteia.
Viata de noapte a strandului ar putea suferi modificari substantiale daca Regulamentul privind desfasurarea activitatilor comerciale in municipiu, adoptat in urma cu o luna de Consiliul Local, va fi modificat. Consilierii sustin ca barurile si restaurantele din incinta bazei de agrement vor avea voie sa functioneze doar pana la ora 1.00 noaptea, iar terasele din municipiu doar pana la ora 23.00.

Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă