4.1 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialPetrom se mută într-un nou sediu de 130 milioane de euro

Petrom se mută într-un nou sediu de 130 milioane de euro

Cea mai mare companie din România, producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom, va inaugura joi, 2 decembrie, noul său sediu, Petrom City, aflat în zona Străuleşti din nordul Capitalei, pentru construcţia căruia compania a investit 130 milioane euro, scrie NewsIn.

Petrom City va aduna peste 2.500 de angajaţi ai companiei, care acum îşi desfăşoară activitatea în mai multe clădiri din Capitală şi din Ploieşti. Oficialii Petrom spun că acest proiect reprezintă cea mai eficientă soluţie în faţa chiriilor ridicate pe care le plătesc pentru cele şase sedii din Bucureşti.

Orăşelul Petrom are o suprafaţă totală desfăşurată de 100.000 metri pătraţi şi este alcătuit din cinci clădiri: două clădiri administrative ovale (Clădirea Infitniy), o construcţie cu formă clasică, un centru de date şi o centrală de 5 MW care va genera energie şi care va funcţiona independent de reţeaua publică de energie. Complexul va include circa 1.000 de locuri de parcare.

Petrom a început construcţia sediului companiei, Petrom City, în aprilie 2008, pe locul fostului depozit de produse petroliere. Iniţial, termenul de finalizare al orăşelului fusese anunţat pentru sfârşitul anului 2009. Pentru implementarea proiectului, Petrom a cheltuit circa 130 de milioane de euro, din care 80 de milioane au fost destinate construcţiei clădirilor administrative, iar peste 10 milioane pentru reabilitarea ecologică a terenului. Investiţia include construcţia centrului de date, a centralei electrice, a garajului şi realizarea infrastructurii stradale.

Facilităţile suplimentare ale ansamblului cuprind cafenea, centru medical, un magazin, o cantină pentru angajaţi, grădini interioare şi exterioare.

OMV Petrom a încheiat totodată în septembrie 2010 un acord în valoare de mai multe milioane de dolari cu IBM, pe o perioadă de zece ani, pentru operarea unui centru de date în viitorul sediu al companie. Centrul de date al Petrom oferă o infrastructură cadru cu cele mai avansate soluţii de răcire, alimentare cu energie electrică, redundanţă, sustenabilitate şi procese în caz de dezastru. Centrul de date, care va fi construit în incinta Petrom City, va susţine activitatea întregii companii OMV şi a filialelor sale din toată lumea, fiind astfel zona de maximă importanţă a societăţii.

Totodată, Petrom a cheltuit peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea ecologică a 200.000 metri pătraţi de teren (20 ha). Terenul Petrom din zona Străuleşti de 20 de hectare, pe care era construit un depozit de produse petroliere cu rezervoare subterane, a fost bombardat în 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind contaminat astfel cu benzină şi motorină.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 854 milioane de barili echivalent petrol (în România 823 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 8 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2009 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 3,795 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 16 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele mai citite

Bâlea Lac devine destinație exclusivă pe cablu: Acces doar cu telecabina la cabanele alpine

Drumul către Bâlea Lac va putea fi accesat doar cu telecabina, singura cale de acces la peste 2.000 de metri altitudine Circulaţia rutieră se va...

Inundațiile devastatoare din Valencia ar putea genera pierderi de asigurare de peste 3,5 miliarde de euro

Inundațiile de la finalul lunii trecute, care au afectat puternic regiunea Valencia din Spania, ar putea genera pierderi totale de asigurare de peste 3,5...

Valentin Crețu, entuziasmat după succesul cu U Cluj! „Ritmul de joc mă ține în viață”

După o săptămână perfectă în care FCSB a reușit două victorii importante – una în Europa League împotriva lui Midtjylland și una în campionat...
Ultima oră
Pe aceeași temă