Ajuns la cel de-al XV-lea volum, dictionarul „Personalitati romane si faptele lor”, editat de Constantin Toni Dartu, insumeaza aproximativ 1000 de nume de romani exemplari, din 1950 si pana in prezent, gazduiti, in paginile sale, incepand din 1999, anul aparitiei primului volum. Autorul doreste ca prin aceasta lucrare, unicat, sa scoata in evidenta devenirea fiecareia dintre personalitatile prezentate, pentru ca „oamenii care lasa o mostenire exemplara societatii sa fie cunoscuti, iar tinerii sa inteleaga, din povestea vietii acestora, ca fara munca nimic nu se poate realiza”. Inspirat de Iasi, orasul in care traieste, loc recunoscut ca pastrator al multor amintiri legate de personalitati ale culturii si spiritualitatii romanesti, Constantin Toni Dartu, de profesie inginer, dar pasionat de studii literare si chiar autor de poezii, considera ca, asa cum si alte natiuni isi cunosc si respecta inaintasii, si romanii pot avea carti dedicate celor mai remarcabili dintre ei. Volumele pe care le publica, si cu ajutorul informativ al peste 200 de institutii publice, din intreaga tara, le daruieste bibliotecilor municipale, pentru a fi accesibile unui cat mai mare numar de cititori.
Dintre volumele anterioare, de un deosebit succes s-au bucurat volumul IV, lansat la Timisoara, in 2002, si volumele XI si XII, lansate, in vara acestui an, la Catedrala Metropolitana din Baia Mare. Deja editate, volumele XIV si XV au fost lansate vineri, 28 octombrie, la Dej, in Sala Mare a Primariei. Iar pana la sarbatorile de iarna, va fi lansat si volumul al XVI-lea.
Dintre cei inclusi in volumele ce s-au lansat la Dej, mentionam doar cateva exemple ilustrative. La capitolul „Viata spirituala”, volumul XIV ii prezinta pe P.S. Emilian Birdas, episcop de Alba-Iulia, intre 1975-1990, membru al Academiei Romane, pe P.S. Irineu Pop-Bistriteanu, episcop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pe Monahia Antonia Tineghe, maica stareta la Manastirea „Sf. Treime” – Breaza; la capitolul „Medicina”, sunt prezentati prof. univ. dr. doc. Valeriu Lucian Bologa, prof. univ. dr. psiholog Mihai Golu etc. La capitolul „Literatura”, este prezentat poetul Tiberiu Utan, redactor sef al „Gazetei Literare” si fondator al Editurii „Ion Creanga”. Capitolul dedicat pictorilor si scenografilor il gazduieste pe maestrul Mihai Beciu, iar la „Actorie” figureaza o tanara si talentata actrita, Violeta Tanasa, binecunoscut fotomodel si jurnalist de televiziune. Alte capitole se refera la istorie, design, ziaristica, inventica, folclor (capitol ilustrat prin Benone Sinulescu), armata, dramaturgie, filozofie, management etc. Dictionarul „Personalitati romane si faptele lor”, realizat prin initiativa particulara a ieseanului Constantin Toni Dartu, este un gest cultural si educativ laudabil care suplineste o mare lipsa din oferta editoriala actuala.