15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPensii pentru artisti liber-profesionisti

Pensii pentru artisti liber-profesionisti

Artistii interpreti sau executanti, cetateni romani, care au desfasurat activitate artistic-interpretativa in regim liber-profesionist in perioada 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999 pe teritoriul Romaniei sau strainatate vor putea beneficia de o indemnizatie lunara, in anumite conditii. Legislatia se aplica de la 1 ianuarie 2006, Normele metodologice ale Legii 109/2005 fiind publicate in Monitorul Oficial din 8 decembrie anul trecut. Acestea stabilesc, de exemplu, ca varsta standard de pensionare este varsta in care artistul solicitant al indemnizatiei ar fi avut dreptul la pensie pentru limita de varsta iar perioada de activitate artistic-interpretativa trebuie sa fie de minimum 10 ani. Aceasta perioada de activitate se constituie din insumarea anilor calendaristici in care s-a realizat o activitate artistic-interpretativa de cel putin 92 de zile lucratoare pe an.
Normele prevad si documentele pe care artistii interpreti si executanti trebuie sa le depuna la Comisia pentru atestarea calitatii de beneficiar al indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist.
In aceasta categorie se incadreaza solistii si interpretii vocali de muzica clasica – opera, lied, opereta, muzica usoara, folk, pop, rock, muzica folclorica. De asemenea, dirijorii, solistii instrumentisti, instrumentistii de muzica clasica, usoara, folclorica; actorii de teatru, actorii manuitori de papusi, actorii de pantomima, de cinema, prezentatorii de spectacole, solistii de balet si dans, balerinii si dansatorii, coregrafii, artistii de circ si cascadorii.
Beneficiaza de indemnizatie, in conditiile legii, si artistii care, urmare a unei boli profesionale certificate de medicul specialist in medicina muncii, nu au mai putut desfasura activitatea artistica. Perioada minima de activitate artistic-interpretativa a acestora trebuie sa fi fost de minimum 5 ani, in intervalul 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999.
Atestarea calitatii de beneficiar al indemnizatiei si stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativa se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat sau a Uniunii Artistilor Liber-Profesionisti din Romania (UALPR), cerere ce se poate face personal sau prin mandatar desemnat cu procura speciala. Procura speciala se elibereaza de notarii publici de pe teritoriul Romaniei sau de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei si are valabilitate 18 luni, putand fi actualizata.
Dreptul artistilor interpreti de a primi indemnizatie pentru activitatea desfasurata se stabileste prin hotarare, in conditiile legii, de catre comisia organizata pe langa Ministerul Culturii si Cultelor. Decizia de punere in plata a indemnizatiei se emite de casa teritoriala de pensii dupa ce verifica perioadele de vechime in munca ce au fost valorificate pentru stabilirea pensiei de asigurari sociale. Casa de pensii identifica eventualele suprapuneri ale acestora cu perioadele ce au fost luate in calculul perioadei de activitate necesare obtinerii indemnizatiei.

Cele mai citite

Android 15 ar putea fi lansat la jumătatea lunii octombrie

Google a finalizat dezvoltarea kit-ului Android 15 pe platforma Android Open Source Project (AOSP), dar lansarea oficială pentru dispozitivele Pixel încă necesită timp suplimentar. Android...

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă