12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialKelemen Hunor participă la festivalul pălăriilor de paie în satul harghitean Crişeni

Kelemen Hunor participă la festivalul pălăriilor de paie în satul harghitean Crişeni

Cel de al 5-lea Festival al Pălăriilor de Paie se desfăşoară, sâmbătă, în satul harghitean Crişeni, printre participanţi fiind şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, secretari de stat şi aleşi locali ai Uniunii, transmite corespondentul NewsIn.

Startul Festivalului Pălăriilor de Paie s-a dat sâmbătă la ora 9,00 cu începerea unui concurs gastronomic, a târgului produselor tradiţionale precum şi cu prezentarea coaserii pălăriilor de paie. În jurul orei prânzului vor depune coroane la monumentul eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, secretarul de stat în Ministerul Telecomunicaţiilor, Moldován József, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi preşedintele adunării judeţene Pesta (Ugaria), Dr. Szűcs Lajos.

Deschiderea oficială a festivalului va a vea loc sâmbătă la ora 12,00 în curtea Muzeului Pălăriilor de Paie. Organizatorii promit pentru întrega zi un program bogat, de la prezentarea cărţii „De la grâu până la pălărie. Împletirea paii şi muzeul pălăriilor la Crişeni” la expoziţia statuilor din lut ale lui Orbán Judit, gustarea tradiţionalului„bográcsos” şi a altor bucate gustoase, specifice zonei, spectacole culturale, întreceri sportive, jocuri populare, concertul Lighthouse în aer liber. Festivalul se va încheia cu un un bal tradiţional în căminul cultural al localităţii.

Crişeni este cunoscut şi în ţară şi în străinătate ca şi satul care împleteşte paie. Aici, paiele sunt transformate în pălării, ornamente de pom de crăciun, peretare, preşuri, tăviţe, şervetele, suporturi de creioane, vaze sau aranjamente florale. Împletind paiele îşi câştigă existenţa tot satul, circa 700 de suflete, iar îndeletnicirea lor atrage numeroşi turişti. Ţinta vizitatorilor este Muzeul Pălăriilor din Paie, unic în România.

Muzeul a fost amenajat într-o casă ţărănească tradiţională renovată, veche de peste un secol. În prima încăpere a muzeului sunt expuse toate modelele de pălării de paie din ţară, circa 200 de bucăţi, purtate de români, unguri sau saşi. Fiecare piesă din muzeu e unicat. În camera din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz şi de decoraţie, iar în ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare a pălăriilor, de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută. Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, la fabricarea căreia s-au folosit 22.555 de fire de paie, adică 500 m de împletitură de paie şi 1,5 km de aţă. Diametrul acestei pălării, fabricată în 2004, este de doi metri şi are o greutate de 2,65 kg.

Cele mai citite

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...

S-au stabilit duelurile din optimile Cupei Spaniei! Real Madrid și Barcelona au adversare interesante

Tragerea la sorți a optimilor Cupei Regelui a oferit dueluri atractive pentru echipele de top din Spania, cu confruntări echilibrate între formații din La...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă