25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialIn coma la coada pentru medicamente

In coma la coada pentru medicamente

Doi timisoreni au ajuns, la un interval de numai cateva ore, la spital in stare grava, dupa ce li s-a facut rau in timp ce stateau la cozi infernale pentru a-si procura medicamente compensate si gratuite.
O tanara femeie in varsta de 35 de ani a lesinat, joi seara, in fata unei farmacii din centrul orasului de pe Bega, fiind transportata de urgenta la Spitalul Clinic Municipal cu stop cardio-respirator. Tanara bolnava de astm bronsic a stat mai multe ore la coada la una dintre farmaciile din centrul Timisoarei, iar la un moment dat i s-a facut rau si s-a prabusit. Medicul de garda, Daniela Jianu, a declarat ca femeia a fost resuscitata timp de o jumatate de ora, dupa care a intrat in coma profunda. Pacienta a fost internata la terapie intensiva, fiind tinuta in viata cu ajutorul aparatelor medicale. Medicii s-au aratat rezervati cu privire la sansele de supravietuire ale bolnavei, insa, din fericire, ieri dimineata starea acesteia s-a ameliorat, fiind deconectata de la aparate.
La nici 24 de ore de la acest incident nefericit, un alt asigurat, in varsta de 50 de ani, care statea si el la coada pentru medicamente gratuite si compensate, in fata aceleiasi farmacii, a avut aceeasi soarta ca tanara femeie. Barbatul era suferind de astm bronsic, iar la un moment dat a simtit ca i se face rau si ca nu mai poate respira. Oamenii aflati la rand au alertat imediat Serviciul de ambulanta, iar pacientul a fost dus de urgenta la aceeasi unitate sanitara, Spitalul Clinic Municipal. Medicul Lucia Trif a declarat ca, cel mai probabil, barbatul a suferit o criza din cauza prafului, stresului si inghesuielii. Pacientul a primit ingrijiri medicale, iar in prezent el respira cu ajutorul unei masti de oxigen, au mai precizat surse medicale.

Plafoane epuizate in numai cateva ore

Populatia Timisoarei este extrem de revoltata, in conditiile in care, dincolo de incidentele revoltatoare petrecute, la numai o zi dupa ce a inceput redistribuirea medicamentelor gratuite si compensate, mai multe farmacii din oras au epuizat fondurile in cateva ore. Asta in ciuda faptului ca pentru luna in curs plafoanele in Timis au fost majorate cu 57 miliarde de lei. Un astfel de afis, care avertizeaza populatia ca nu se mai elibereaza medicamente in baza retetelor gratuite si compensate, a fost postat inclusiv pe usa de acces a farmaciei in fata careia au lesinat cei doi timisoreni.
Pe de alta parte, mesajele de linistire si promisiunile oficialilor Ministerului Sanatatii s-au dovedit a fi doar vorbe in vant. Ministrul Eugen Nicolaescu declara luna trecuta, la Timisoara, ca vinovati pentru aceasta situatie ar fi chiar… asiguratii, care se inghesuie la cozi din primele zile ale lunii de teama sa nu ramana fara medicamente. Ba, mai mult, acesta a mai spus ca bani ar fi suficienti si ca unele farmacii raman cu plafoanele neconsumate pana la sfarsitul lunii, insa realitatea din teren contrazice aceste afirmatii. Oamenii par sa se fi resemnat. Aproape ca s-au obisnuit deja cu acest scenariu, care se repeta exasperant luna de luna. Pentru a se asigura ca vor intra in posesia medicamentelor, mai multi pensionari timisoreni au intocmit, inca de miercuri, liste kilometrice cu numere de ordine, iar unii au ramas la rand, peste noapte, in fata farmaciilor. „Recordul” a fost batut de un barbat trecut de 80 de ani, care s-a asezat la usa unei farmacii din centrul urbei inca de miercuri dimineata, in asteptarea medicamentelor care se distribuiau abia a doua zi.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă