17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialHarghita: Peste 120.000 de credincioşi catolici la Şumuleul Mic

Harghita: Peste 120.000 de credincioşi catolici la Şumuleul Mic

Pelerinajul de Rusaliile catolice care are loc anual pe muntele Şumuleul Mic a adunat astazi, după estimările forţelor de ordine, aproximativ 120.000 de credincioşi, care, in ciuda ploii, nu s-au clintit din loc, relateaza Agerpres.

 

Motto-ul din acest an al marelui eveniment religios a fost „Prin Sfânta Maria, către Isus”, iar slujba a fost oficiată de episcopul Spanyi Antal, din oraşul ungar Szekesfehervar, alături de un impresionant sobor de prelaţi catolici.

Episcopul din Ungaria le-a spus pelerinilor că fiecare dintre ei trebuie să-şi apere credinţa, aşa cum au făcut şi strămoşii lor.

„Pelerinajul este mulţumirea noastră pentru Dumnezeu că ne-a dat putere să ne apărăm credinţa, cea care ne-a adunat pe toţi aici. Să avem grijă de valorile adevărate ale vieţii, să ţinem departe tot ceea ce este împotriva normelor moral-creştine. (…) Noi nu suntem inamicii nimănui, dar dorim să avem şi noi parte de ceea ce au şi alţii parte”, a spus înaltul prelat.

Pelerinii care au urcat pe muntele Şumuleul Mic au fost în majoritate catolici maghiari, care au venit din toate colţurile lumii, atât din Europa, cât şi din SUA, Australia sau Canada. În acest an, la procesiune a luat parte şi un grup de pelerini din Bucureşti, care au fost salutaţi de organizatori în limba română.

Pelerinajul de pe muntele Şumuleu are o tradiţie de secole şi este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună religia unitariană catolicilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii catolici au învins armata principelui şi s-au întors la Şumuleu Ciuc pentru a-i mulţumi Fecioarei Maria. Ei s-au închinat statuii făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se află în mănăstirea franciscană şi care a fost realizată în anul 1515, în lemn de tei. De atunci, credincioşii catolici participă în fiecare an la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc.

Cele mai citite

Euforie periculoasă: Ascensiunea drogurilor de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la...

Primăria Capitalei vrea să combată țânțarii cu dronele

Primăria Municipiului București a testat miercuri, 18, septembrie, în parcul Cișmigiu, o metodă modernă de combatere a larvelor de țânțari – cu ajutorul dronelor. „Avem...

VIDEO Doi cetățeni moldoveni și un român, arestați pentru că au adus în țară „drogul zombie“

Doi cetățeni moldoveni și un român au fost arestați preventiv într-un dosar DIICOT legat de traficul de substanțe psihoactive, inclusiv „drogul zombie," cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă