Cel de-Al Doilea Război Mondial a lăsat urme adânci în Europa şi Asia, graniţele au fost redesenate, au existat nenumărate expulzări şi înmormântări, iar toată lumea făcea eforturi imense pentru a reconstrui, potrivit theatlantic.com.
În anul 1939, la începutul războiului, populaţia planetei ajungea la 2 miliarde de locuitori. În mai puţin de un deceniu, populaţia a scăzut cu 4 procente. Peste 80 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Amploarea forţelor angajate, duritatea şi intensitatea confruntărilor desfăşurate pe pământ, în aer, pe oceane, mări şi în adâncuri, enormele pierderi umane şi imensele distrugeri materiale au facut din cel de-Al Doilea Război Mondial unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei.
Milioane de oameni au fost expulzaţi cu forţa de pe teritoriile lor, în timp ce ţări precum Germania sau Japonia erau ocupate forţele aliate. Germania a fost împărţită în patru zone de ocupaţie. Zonele americană, britanică şi franceză au fost unite în 1949 pentru a forma Republica Federală Germania, iar zona sovietică a devenit Republica Democrată Germană.
Japonia a fost ocupată de trupele SUA în alianţă cu cele ale Commonwealth până la intrarea în funcţiune a prevederilor tratatului de pace în 1952. Koreea a fost împărţită între URSS şi SUA, fapt ce a dus la proclamarea în 1948 a două guverne separate. Din această cauză, în anul 1950 a pornit Războiul din Koreea.
Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cea mai importantă poveste a secolului douăzeci, iar urmările sale continuă să afecteze lumea chiar şi după 65 de ani.