15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFemeile nascute in 1948 si barbatii nascuti in 1943 ies la pensie...

Femeile nascute in 1948 si barbatii nascuti in 1943 ies la pensie anul acesta

Pensiile constituie cea mai importanta prestatie de asigurari sociale acordata in cadrul sistemului public. Orice tip de pensie se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia. Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului.
Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea acestei varste se va realiza, esalonat, in termen de 13 ani de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati.
In 2006, pensionarea pentru limita de varsta, pentru conditii normale de munca, este diferita la femei si barbati.
Femeile nascute in aprilie 1948 se pensioneaza in ianuarie 2006, daca au un stagiu minim de cotizare de 10 ani si 8 luni. Cele nascute in luna mai 1948 ies la pensie in februarie 2006, iar cele nascute in iunie 1948 se pensioneaza in martie 2006, la implinirea varstei de 57 de ani si 9 luni. Femeile nascute in iunie-august 1948 se pot pensiona in intervalul martie-iunie 2006, stagiul minim de cotizare fiind de 10 ani si 10 luni, iar cele nascute in lunile octombrie-decembrie 1948 vor iesi la pensie in septembrie-noiembrie 2006, daca au un stagiu minim de cotizare de 10 ani si 11 luni.
Pentru barbatii care au realizat un stagiu minim de cotizare cuprins intre 10 ani si 9 luni-10 ani si 11 luni, iesirea la pensie in 2006 se poate solicita, pentru conditii normale de munca, daca acestia s-au nascut in intervalul aprilie-decembrie 1943. Cei nascuti in luna aprilie ies la pensie in ianuarie 2006, cei nascuti in cursul lunii mai 1943 se pot pensiona in februarie 2006, iar barbatii nascuti in decembrie 1943 se vor pensiona in noiembrie 2006.

Depunerea dosarelor

Cererea de pensionare, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre angajator sau institutia care efectueaza plata drepturilor de somaj, dupa caz, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritoriala de pensii din raza careia se afla domiciliul asiguratului.
Stefana Aghergheloaei, secretar general la Casa Nationala de Pensii, ne-a declarat ca, in situatia cand angajatorul, pe diverse considerente, depaseste aceste termene, cel afectat direct este asiguratul – astfel, pensia se acorda si se plateste incepand cu data depunerii cererii, impreuna cu actele doveditoare. Legea nu prevede, din pacate, o sanctiune pentru nerespectarea de catre angajator a obligatiei de depunere a dosarelor de pensionare, celui pensionat ramanandu-i calea de atacare in justitie si solicitarea de despagubiri.
Pentru inscrierea la pensie de limita de varsta sunt necesare urmatoarele acte doveditoare: carnetul de munca – original si copie; carnetul de asigurari sociale – original si copie; alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate; livretul militar – original si copie; diploma de studii – original si copie, adeverinta sau foaie matricola – original si copie, din care sa rezulte durata normala si perioada anilor de studii absolviti la zi, precum si certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de invatamant universitar in strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul roman; adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca; adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite; dovada certificarii stagiului de cotizare; procura speciala pentru mandatar – unde este cazul; adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat; acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii 42/1990 etc.; declaratie pe proprie raspundere ca solicitantul a nascut si crescut trei sau mai multi copii pana la varsta de 10 ani; certificatele de nastere ale copiilor in original si copie; alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
Informatii privind alte conditii de pensionare se obtin la casele teritoriale de pensii.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă