13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialEuropenii raman toleranti fata de imigranti

Europenii raman toleranti fata de imigranti

Rezultatele unui studiu realizat de revista Reader's Digest arata ca europenii si-au pastrat toleranta fata de strainii care au venit in tara lor, chiar si dupa bombardamentele de la Madrid si Londra. Esantionul de studiu a cuprins cetateni din 8 tari, 73% declarand ca experienta pe care o au zilnic cu imigrantii este pozitiva. Au fost intervievate telefonic, in perioada 12 octombrie – 5 noiembrie 2005, 7.820 de persoane din Belgia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si Elvetia. In fiecare din cele 8 tari a fost intervievat un esantion reprezentativ la nivel national.

Tara cu perceptia cea mai putin favorabila fata de imigranti este Spania, unde in martie 2004 un numar de 1.191 de persoane si-au pierdut viata in atacurile teroriste cu bomba de la Madrid: doar 54% dintre spanioli au declarat ca au o experienta pozitiva cu imigrantii. Spre deosebire de spanioli, 87% dintre elvetieni si 86% dintre suedezi au dat raspunsuri favorabile in aceasta privinta.
Revista Reader's Digest a realizat acest studiu pe un esantion de 7.820 de persoane din Europa, pentru a le afla opiniile despre imigranti, inainte de a anunta public ca o desemneaza pe Ayaan Hirsi Ali, parlamentar olandez, drept Europeanul Anului 2006. Sustinatoare a drepturilor femeilor musulmane, Ayaan s-a nascut in Somalia si a fost crescuta in cultura islamica. In prezent, ca politician, ea promoveaza constant initiative cu privire la imigratie si la valorile Islamului in Europa. Este constant amenintata cu moartea pentru vederile ei politice. Ayaan Hirsi cere o mai buna integrare a imigrantilor, inregistrarea cazurilor de violenta domestica inclusiv dupa etnie si cere ca femeile si fetele musulmane sa aiba libertatea de a-si alege propriul stil de viata.

Influenta benefica a imigrantilor

Printre rezultatele studiului se mai numara si urmatoarele aspecte: imigrantii au contribuit la transformarea tarii lor intr-un loc mai bun, recunosc 47% dintre europeni. In randul suedezilor, procentul este de 61%, in timp de Spania se afla la polul opus, cu doar 29%. In Olanda, tara de adoptie a lui Ayaan Hirsi Ali, aceasta cifra este sub media europeana – de doar 41%.

Fara val pe cap, la munca sau la scoala

Mai putin de jumatate dintre cetatenii europeni intervievati – respectiv 49% – cred ca fetelor si femeilor musulmane ar trebui sa li se permita sa-si acopere capul cu valul la scoala sau la locul de munca. Mai putin toleranti din acest punct de vedere sunt nemtii: doar 37% dintre ei s-au pronuntat favorabil in aceasta privinta. In schimb, tinerii sunt mai toleranti decat generatiile mai varstnice. De exemplu, in Marea Britanie 81% dintre tinerii intre 16 si 24 de ani cred ca fetele si femeile ar trebui sa aiba dreptul de a-si purta capul acoperit la scoala si la locul de munca, spre deosebire de cei de peste 65 de ani si care s-au pronuntat in favoarea acestei idei in proportie de numai 50%.
Europenii intervievati s-au pronuntat in marea lor majoritate, respectiv 86%, in favoarea ideii de a-i expulza din Europa pe liderii religiosi care militeaza pentru terorism. Spaniolii s-au pronuntat in proportie de 93% in favoarea acestei idei.
Imigrantii ar trebui obligati, prin lege, sa invete limba, istoria si cultura tarii lor de adoptie. Nemtii au sustinut aceasta idee cu entuziasm, in proportie de 93%, iar olandezii, in proportie de 90%.
Studiul Reader's Digest le-a cerut celor intervievati sa spuna daca in Europa drepturile si libertatile femeilor imigrante sunt respectate in interiorul propriilor comunitati in aceeasi masura in care sunt respectate drepturile femeilor localnice. Dintre europeni, per ansamblu, 53% cred ca raspunsul este da, insa in Spania numai 34% au raspuns afirmativ, iar in Olanda, 36%.
Revista care a realizat acest studiu publica 19 editii europene in 17 tari, cu un tiraj la nivelul Europei de 4,15 milioane de exemplare. Cea mai recenta editie locala este cea romaneasca, lansata in noiembrie 2005. Urmatoarele editii locale sunt planificate in acest an in Croatia si Slovenia.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă